Veel mensen hebben last van zadelpijn na of tijdens een fietstocht. Een fietszadel tegen zadelpijn is een van de oplossingen. Een fietszadel tegen zadelpijn ontneemt druk op de zogeheten “zitbeenderen” en vermindert wrijving tijdens het fietsen. Belangrijke eigenschappen van een goed fietszadel tegen zadelpijn zijn onder andere de juiste hardheid, goede vering en de juiste breedte. Het is belangrijk dat het zadel breed genoeg is om je zitbeenderen correct te ondersteunen. Een uitsparing in het midden helpt ook om druk te verminderen.
De beste fietszadels tegen zadelpijn per categorie:
- Onze Favoriet: R2B
- Beste Algemene Keuze: Strex
- Meest Luxueuze Keuze: ISM Cruise
Dit zijn dus allemaal eigenschappen waar je op moet letten bij het kopen van een goed fietszadel om klachten te voorkomen. Let ook op dat het per persoon verschilt welk zadel het meest geschikt is.
Inhoudsopgave
Beste fietszadel tegen zadelpijn overzicht
Afbeelding | Award | Actuele Prijs |
---|---|---|
Onze Favoriet | Check Prijs bij Bol | |
Beste algemene keuze | Check Prijs bij Bol | |
Meest luxueuze keuze | Check Prijs bij Bol | |
Meest brede fietszadel | Check Prijs bij Bol | |
Meest comfortabele zadel | Check Prijs bij Bol |
De 5 beste fietszadels tegen zadelpijn onderzocht
R2B Fietszadel
Onze beste goedkope keuze is een goed fietszadel met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Het zadel is stevig en comfortabel tegelijk, heeft een goede vering en een uitsparing in het midden. Dit werkt allemaal goed tegen zadelpijn. Het zadel is wel minder breed dan gemiddeld, waardoor het mogelijk minder goede drukontlasting geeft voor mensen met wijde zitbeenderen.
- Zorgt voor een betere fietshouding
- Geschikt voor mannen en vrouwen
- Comfortabel en pijnvrij fietsen
- Een jaar garantie
- Snelle en makkelijke montage
- Waterdicht
- Minder breed dan gemiddeld
- Minder zacht dan gemiddeld
Strex Fietszadel
Dit fietszadel van Strex is een goede keuze tegen zadelpijn en geschikt voor zowel mannen als vrouwen.
Het fietszadel is gemaakt van PVC leer en schuim. De dubbellaagse vulling zorgt voor comfort, terwijl de buitenkant waterbestendig is. Ga voorzichtig om met het zadel, want bij beschadiging van de buitenkant zuigt het zadel water op. Verder heeft het zadel een ventilerend effect, onder andere door de uitsparing in het midden.
Het zadel beschikt over 5 zones: een comfortabele zitting, ontspanning, drukverlichting, anti-wrijving en balans. Tijdens onze test bleek het zadel goed te werken tegen zadelpijn, al was het zadel voor mannen aan de brede kant. Het veersysteem was uitstekend en dempte schokken onderweg. We ervoeren duidelijk minder ongemak vergeleken met andere zadels.
Het installeren van het zadel was eenvoudig dankzij de universele pasvorm. Op zowel fietsen voor dames als heren paste het zadel goed. Ook de meegeleverde zadelhoes stelden we op prijs, zodat we nooit op een nat zadel hoefden te zitten.
We raden dit fietszadel van Strex aan als je een nieuw zadel zoekt om zadelpijn tegen te gaan. Echter, voor heren die niet van bredere zadels houden, is dit model minder geschikt.
- 5 comfortzones die zadelpijn tegengaan en comfort verhogen
- Veersysteem werkt goed en dempt schokken
- Dubbellaagse vulling van schuim
- Universele pasvorm, makkelijk te installeren
- Inclusief zadelhoes
- Aan de brede kant voor heren
- Het zadel kraakt wat
- Raakt snel lek
ISM Cruise Zadel
Dit zadel is speciaal ontworpen voor mensen met zadelpijn. Het zadel heeft een beetje een vreemd ontwerp, maar geeft de juiste ondersteuning om zadelpijn te voorkomen. Het is bovengemiddeld breed (29 centimeter) en heeft ook een uitsparing in het midden. Verder is de voorkant smal en kort waardoor je minder schuring hebt. Je zal even moeten wennen, maar het is een stevig en comfortabel fietszadel met een goede drukverdeling. Een aanrader voor iedereen met zadelpijn.
- Breder dan gemiddeld
- Optimale drukverdeling
- Ontlast de zitbeenderen perfect
- Minder wrijving door een kort zadel
- Comfortabel en zacht
- Groot oppervlak
- Prijzig
- Afwijkend ontwerp
- Aan de korte kant
Voltano XXXL Fietszadel
Dit is het breedste fietszadel dat we hebben gevonden en is ontworpen om zadelpijn te voorkomen. Het zadel is 33 centimeter breed en extra kort aan de zijkanten. Hierdoor neemt het zadel veel druk weg en ontstaat er minder wrijving. Veel consumenten hebben een fijne ervaring met dit zadel en hebben geen zadelpijn. Het zadel moet wel bij je passen, want het is echt breed.
- Gemaakt van kwalitatief leer
- Gratis bevestigingsmateriaal (zadelstrop)
- Uitstekende schokdemping
- Zorgt voor een goede fietshouding
- Goede drukverdeling en ontlasting zitbeenderen
- Met uitsparing om druk op het zitvlak te verminderen
- Waterdicht
- Zadel is heel breed
- Staat niet mooi op je fiets
Dit zadel van Selle Royal is een van de meest comfortabele opties op de markt. Het is ontworpen voor een relaxte fietshouding en is geschikt voor diverse fietstypen, waaronder stadsfietsen, elektrische fietsen, BMX en bakfietsen. Het brede zitoppervlak en de gelvulling zorgen voor maximaal comfort, terwijl de elastomeren zorgen voor uitstekende schokdemping. Dit zadel biedt een optimale ondersteuning en helpt drukpunten te ontlasten, waardoor je langere fietstochten zonder zadelpijn kunt maken. Het zadel is bovendien waterbestendig dankzij de foam matrix en de synthetische hoes.
- Geschikt voor diverse fietstypen
- Breed en comfortabel zitoppervlak met gelvulling
- Uitstekende schokdemping door elastomeren
- Waterbestendig ontwerp
- Helpt effectief tegen zadelpijn
- Zadelstrop niet inbegrepen
- Montage kan voor sommige fietsen lastig zijn
Waarom je ons kunt vertrouwen
Bij ProductParel.nl helpen we consumenten met het maken van de beste productkeuzes en geven we wetenschappelijk onderbouwde gezondheidsadviezen. We schrijven iedere maand tientallen productreviews over producten gerelateerd aan fietsen, sporten en gezondheid. Denk bijvoorbeeld aan producten zoals de veiligste fietshelm, een telefoonhouder voor je fiets, draadloze sportoordopjes of de beste elektrische fiets.
Het is ons doel om jou te helpen bij het maken van een goede keuze. Daarom testen we producten en vergelijken we ze met elkaar. Onze specialisten weten alles van fietsen, fitness en gezondheid en doen uitgebreid onderzoek. Soms doorspitten we wel honderden reviews om te bepalen welk product het best is. Ook maken we een lijst met beoordelingspunten.
Wanneer ons vooronderzoek klaar is gaan we op zoek naar de beste producten en vergelijken we ze met elkaar. Voldoet een product niet aan onze kwaliteitseisen, dan komt deze niet in de lijst. Uiteindelijk stellen we een top 7 samen met alleen de beste producten.
Waar moet je op letten met het kopen van een fietszadel tegen zadelpijn?
- Breedte zitoppervlak: de breedte van het zitoppervlak is belangrijk, vooral voor vrouwen. Bij vrouwen zitten de zitbotjes over het algemeen verder uit elkaar, waardoor ze een breder zadel nodig hebben. Voor mannen voldoet meestal een iets minder breed zadel. Wil je zeker weten hoe breed jouw zadel moet zijn dan moet je de afstand tussen je zitbotjes meten.
- Kwaliteit van de vering: om schokken op te vangen en het risico op zadelpijn te verminderen moet je een zadel kopen met een goede vering. De vering vangt klappen op die normaal op het lichaam terecht komen. Hierdoor kun je langer fietsen.
- Hardheid: hardheid van het zadel speelt ook een rol bij het wel of niet hebben van zadelpijn, maar is niet de belangrijkste factor. Het belangrijkst is dat het zadel goed aansluit op de zitbeenderen en de juiste ondersteuning geeft om druk te verminderen. Bepaal daarom zelf of je een hard of zacht zadel wilt hebben. Over het algemeen geldt wel dat een harder zadel beter is voor lange afstanden.
- Drukvermindering: drukvermindering is een van de belangrijkste punten om zadelpijn te voorkomen. Zadelpijn ontstaat mede door constante druk op de zitbeenderen. Wanneer je deze druk vermindert kun je langer fietsen en heb je minder last van zadelpijn.
- Uitsparing: een uitsparing in het midden van het zadel kan ook helpen tegen zadelpijn. Het vermindert de druk op de zitbeenderen.
- Montage: helaas worden niet alle fietsen geleverd met bevestigingsmateriaal zoals een zadelstrop. Let hier goed op bij aankoop van een nieuw zadel. In sommige gevallen kun je de zadelstrop van je oude zadel gebruiken.
De wetenschap over het gebruik van een goed fietszadel
- Een goed fietszadel kan rugpijn door fietsen verminderen: in een onderzoek is onderzocht of de fietspositie en de hoek van het zadel van invloed zijn op het ontstaan van rugpijn tijdens of na het fietsen. Volgens het onderzoek is vooral de hoek van het zadel belangrijk. Het zadel kan het best licht voorwaarts worden gekanteld. Veel fietszadels hebben een voorover gekanteld ontwerp1.
- Een goed zadel kan het fietscomfort aanzienlijk verbeteren: zadelpijn is een veelvoorkomend probleem en ontstaat grotendeels door een slecht passend zadel. Een onderzoek heeft aangetoond dat wanneer het zadelcomfort beter is (het zadel beter past bij het lichaam) de klachten minder zijn en gebruikers de geteste zadel graag langer gebruiken2.
Een ander onderzoek benadrukt dat veel factoren gerelateerd aan het zadel verband houden met fietsblessures en ongemak3. - Een breder zadel helpt ongemakken voorkomen: een ander onderzoek heeft een standaard zadel vergeleken met een breed zadel en een heel breed zadel. Bij de testen is onder andere onderzocht hoeveel zadeldruk er ontstond. De uitkomst was dat een breder zadel het best de druk verdeelt. Te breed was ook niet goed en het verschilde per persoon welke breedte het best was4.
We raden daarom aan om verschillende (brede) zadels uit te proberen en te testen welk geen klachten oplevert.
De soorten fietszadels tegen zadelpijn
- Dames fietszadel tegen zadelpijn: een dames fietszadel tegen zadelpijn is over het algemeen breder dan een mannenzadel. Dit komt doordat de zitbotjes bij vrouwen meestal verder uit elkaar zijn. Om toch de juiste ondersteuning te krijgen hebben vrouwen daarom een breder zadel nodig.
- Heren fietszadel tegen zadelpijn: een mannen fietszadel is dus over het algemeen smaller en het is voor mannen minder noodzakelijk om een extra breed zadel te kopen.
- Fietszadel met uitsparing: een fietszadel met uitsparing heeft een soort gat in het midden. Dit helpt druk beter te verdelen en zorgt ervoor dat er minder druk komt op de zitbotjes.
Veelgestelde vragen
Wat is fietszadelpijn?
Zadelpijn is pijn die wordt ervaren in het gebied tussen de heupen tijdens het fietsen. Door constante wrijving ontstaat irritatie en daarna pijn. Het risico op zadelpijn is groter met een droge huid of een slechte passende broek.
Hoe ontstaat zadelpijn op je fiets?
Het ontstaat doordat het materiaal van je kleding en zadel tegen elkaar wrijven. Door constante wrijving ontstaat irritatie en daarna pijn. Ook kan zadelpijn ontstaan door een slechte ondersteuning van de zitbeenderen. Hierdoor komt er veel druk op je botten, wat leidt tot klachten.
Wat is het beste fietszadel tegen zadelpijn?
Het beste fietszadel tegen zadelpijn is op jouw lichaam afgestemd. Een fietszadel moet druk wegnemen op je beenderen. Belangrijke eigenschappen waar je op moet letten zijn: hardheid, vering, breedte, ontwerp en de bewegingsvrijheid die je hebt op het zadel.
Waarom doet mijn fietszadel pijn aan mijn zitbeenderen?
Als je na het fietsen pijn hebt in je “zitbeenderen”, heb je waarschijnlijk een zadel gebruikt dat niet goed past. Het zadel moet breed genoeg zijn om je “zitbotten” te ondersteunen. Als dat niet het geval is heb je pijn, ongeacht hoe zacht of hard het zadel is.
Hoe kan ik mijn zadelcomfort verbeteren?
Zoals met alles, experimenteer en ontdek wat voor jou werkt. Zorg voor het juiste zadel en zorg voor de juiste zadelpositie. Wat ook kan helpen is een gewatteerde fietsbroek. Dit geeft bescherming tegen wrijving. Het helpt ook om antiwrijving-crème te gebruiken.
Raakt je lichaam gewend aan het fietszadel?
Ja. Het is een beetje zoals wennen aan een nieuw paar schoenen. Aan het begin kunnen ze een beetje knellen, maar daarna wordt het beter. De truc om te wennen aan een fietszadel is om het geleidelijk op te bouwen. Helaas werkt deze “truc” niet voor iedereen.
Hoelang duurt het om te wennen aan pijn door het fietszadel?
Dit verschilt per persoon. We raden aan om niet direct urenlang te fietsen. Begin met kleine afstanden, bijvoorbeeld een uur per dag en bouw langzaam op. Het kan een paar weken duren om te wennen aan de ongewone druk op het zitvlak.
Bronnen
1 Effect of changing the saddle angle on the incidence of low back pain in recreational bicyclists.
2 Effects of a novel bicycle saddle on symptoms and comfort in cyclists
Afbeelding | Award | Actuele Prijs |
---|---|---|
Onze Favoriet | Check Prijs bij Bol | |
Beste algemene keuze | Check Prijs bij Bol | |
Meest luxueuze keuze | Check Prijs bij Bol | |
Meest brede fietszadel | Check Prijs bij Bol | |
Meest comfortabele zadel | Check Prijs bij Bol |