Als je een saturatiemeter wil, ontdek je al snel: er is nogal veel keuze. Daarom hebben we onderzoek gedaan naar de beste saturatiemeters. In dit artikel het resultaat: de top 7 saturatiemeters. We leggen ook uit waarom dit goede saturatiemeters zijn. Wil je toch wat anders? Verder in het artikel leggen we uit waar je op moet letten als je er zelf een wil kiezen.
De beste saturatiemeter per categorie:
- Beste Algemene Keuze: Curify®
- Onze Favoriet: Curify® Medische
- Meest Verkochte Model: Medisana
Inhoudsopgave
Beste saturatiemeter overzicht
Afbeelding | Award | Actuele Prijs |
---|---|---|
Beste algemene keuze | Check Prijs bij Bol | |
Onze Favoriet | Check Prijs bij Bol | |
Meest verkochte model | Check Prijs bij Bol | |
Beste smartwatch (en meest veelzijdige keuze) | Check Prijs bij Bol | |
Meest professionele keuze | Check Prijs bij Bol | |
Beste budget optie | Check Prijs bij Bol |
Beste saturatiemeters getest
Curify® Medische Saturatiemeter
De Curify® Medische Saturatiemeter meet 3 waardes: zuurstofpercentage, hartslag en PI waarde. Deze slimme meter is zeer nauwkeurig en wordt geleverd met een koortje zodat je hem makkelijk mee kan nemen. De saturatiemeter is geschikt voor asthma patiënten en (top-)sporters. Geen Nederlandse handleiding meegeleverd, maar we hebben hem hier voor je gevonden.
- Accuraat
- Zeer snel resultaten
- Verstelbare OLed schermen
- Lichtgewicht & duurzaam
- Batterijduur van 6 uur (voor de batterij vervangen moet worden)
De Curify® Medische Saturatiemeter is een geavanceerd apparaat dat uitblinkt in nauwkeurigheid met een precisie van 99.9% en snelle metingen. Het OLED touchscreen zorgt voor heldere weergave en is bovendien energiezuinig. De resultaten zijn in vier richtingen afleesbaar, wat het gebruik extra eenvoudig maakt. Ook heeft het apparaat een ingebouwde alarmfunctie die waarschuwt bij afwijkende waarden. Hoewel de functies uitgebreid zijn, kan de hogere prijs voor sommige gebruikers een nadeel zijn.
- Snel en nauwkeurige metingen
- Meet hartslag en zuurstofgehalte
- Perfusie-index (doorbloeding) indicatie
- Oled touchscreen met schermrotatie
- Slimme alarmfunctie voor veiligheid
- Compact en lichtgewicht voor draagbaarheid
- Werkt alleen op AAA-batterijen
Medisana Saturatiemeter
De Medisana PM100 is één van de meest verkochte saturatiemeters. Ideaal voor wie de saturatie en hartslag met precisie wil meten. Deze oximeter is comfortabel om langere tijd te dragen en met 1 druk op de knop te bedienen. Dit is de beste koop qua prijs / kwaliteit om betrouwbaar je bloedzuurstof te meten.
- Ideaal om regelmatig saturatie te meten
- Goede prijs-kwaliteit verhouding
- Inclusief batterijen
- Beeldscherm af te stellen voor slechtzienden
- Het display is duidelijk en draait mee
- Aangeraden door (huis-)artsen
- Niet te gebruiken met een app
De Apple Watch Series 8 is niet alleen een smartwatch, maar ook een veelzijdige gezondheidsmonitor. Met functies zoals ECG, temperatuurregistratie, en zuurstofgehalte in het bloed waarmee het dus ook als saturatiemeter kan functioneren.
- Geavanceerde gezondheidsfuncties zoals ECG en zuurtstofgehalte in bloed
- Veel meer dan alleen een saturatiemeter
- Lange batterijduur, tot 36 uur in energiebesparingsmodus
- Helder always-on display, ook gemakkelijk leesbaar bij weinig licht
- Hogere prijsklasse
- Minder nauwkeurig door metingen via de pols
De Beurer PO 60 Bluetooth® is de ideale keuze voor wie op zoek is naar een professioneel en medisch gecertificeerd apparaat. Dankzij Bluetooth®-verbinding en de Beurer HealthManager Pro app, kun je eenvoudig je zuurstofverzadiging en hartslag meten en de resultaten delen met je arts.
- Medisch gecertificeerd, zeer nauwkeurig
- Bluetooth®-connectiviteit voor eenvoudige gegevensoverdracht naar je smartphone
- Geheugen voor 100 metingen en compatibel met de HealthManager Pro app
- Lichtgewicht en geschikt voor thuis en onderweg
- Hogere prijsklasse
- Batterijen moeten regelmatig worden vervangen
BURCH Med ® Saturatiemeter
Met deze zuurstofmeter van BURCH Med heb je een prima product in huis, dat doet wat hij moet doen. Hij meet zowel je saturatie als je hartslag nauwkeurig. Deze oximeter is geschikt voor mensen die af en toe hun zuurstofsaturatie willen meten. Zeker in deze tijd een fijn apparaat om in huis te hebben.
- 1 jaar garantie
- Meet verschillende waardes
- Zacht en hypo allergeen rubber
- In twee kleuren verkrijgbaar
- Minder geschikt voor constant gebruik
- Minst betrouwbaar
Betrouwbaarheid van een saturatiemeter
Een saturatie meter (van goede kwaliteit zoals de opties hierboven) is heel betrouwbaar. Bloed testen op zuurstof is geen ingewikkelde procedure en de sensoren die worden gebruikt voor het proces zijn nauwkeurig.
Hoe werkt een saturatiemeter?
Een saturatiemeter werkt door het analyseren van twee soorten licht: rood en infrarood. Wanneer de saturatiemeter op je vinger wordt gezet, wordt er door middel van het licht dat ”door” je vinger schijnt door een fotocel gemeten hoeveel licht er door je vinger heen gekomen in. Op basis hiervan berekend het apparaatje het zuurstofgehalte in je bloed.
Waar hebben wij op gelet bij onze selecite?
Als je een saturatiemeter wil kopen zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten. Zo kun je de voor jou beste saturatiemeter vinden. De aandachtspunten zijn: de betrouwbaarheid, het doel van het gebruik en de duurzaamheid.
1. Betrouwbaarheid
Bij een saturatiemeter is het belangrijkste dat hij doet wat hij moet doen: je saturatie meten. Daarmee bedoelen we de betrouwbaarheid: in hoeverre kun je ervan uitgaan dat de waarde die de oximeter aangeeft echt klopt?
Saturatiemeters zijn medische hulpmiddelen. Daarom moeten ze goed getest zijn voordat ze verkocht mogen worden. Je mag er in principe vanuit gaan dat ook goedkope zuurstofmeters een nauwkeurige meting geven. Maar het is wel zo dat duurdere meters een betere sensor hebben. Daardoor zullen ze minder vaak een afwijkende waarde tonen. Als een precieze meting van je saturatie belangrijk is vanwege je gezondheid, dan kun je beter niet voor de allergoedkoopste saturatiemeter kiezen. Voor medisch gebruik zijn alleen de beste saturatiemeters goed genoeg.
Om te bepalen hoe betrouwbaar een saturatiemeter is kun je naar twee dingen kijken: wat de producent hier zelf over zegt en wat er in de beoordelingen staat. Soms vermelden producenten zelf al welke nauwkeurigheid een saturatiemeter heeft.
2. Doel: waar ga je de saturatiemeter voor gebruiken?
Als je een saturatiemeter in huis wil hebben ‘voor het geval dat’, dan hoef je niet per se de beste saturatiemeter te hebben. Je hebt dan voldoende aan een goedkoop of standaard model. Deze meters zijn prima voor af en toe gebruik. Maar misschien heb je een saturatiemeter nodig vanwege je gezondheid, bijvoorbeeld omdat je longpatiënt bent, dan is het fijn om een zuurstofmeter te hebben die nauwkeurig meet en lang mee gaat. Hetzelfde geldt voor een meter voor professioneel gebruik. Dat brengt ons bij het derde punt: duurzaamheid.
3. Duurzaamheid
Als je iets koopt, dan wil je dat het zo lang mogelijk mee gaat. Net als bij de meeste producten geldt ook voor de beste saturatiemeters dat duurdere modellen van betere kwaliteit zijn. Dat betekent dat het langer duurt voordat de saturatiemeter versleten is. En dat je hem dus vaker kunt gebruiken. Ook gaat de batterij van een duurdere zuurstofmeter vaak langer mee dan die van een goedkope. Dan hoef je die dus minder vaak te vervangen. Zo komen we weer terug bij ons vorige punt. Als je de meter niet zo vaak gebruikt, kies dan voor een goedkoop of standaard variant. Maar als je de meter wekelijks of professioneel gebruikt, dan is een standaard of luxe model beter.
Meer weten over saturatie(meters)?
Op de pagina ‘De 7 meest gestelde vragen over saturatie’ vind je het antwoord op de vragen die de meeste mensen stellen.
Veelgestelde vragen
Hoe werkt een saturatie meter?
1. Zet de knip op je vinger
2. De saturatiemeter meet door middel van licht en fotocel hoeveel zuurstof er in jouw bloed zit
3. De waardes verschijnen op het scherm en zijn gemakkelijk af te lezen
Hoeveel zuurstof gehalte moet er in mijn bloed zitten?
Bij een saturatie van 95% of hoger zit er genoeg zuurstof in je bloed. Van 91% tot 94% heb je minder zuurstof in je bloed dan hoort, maar je hoeft je nog geen zorgen te maken. Pas bij een lager gehalte van 90% (oftewel desaturatie) moet je actie ondernemen.
Wat gebeurd er als er te weinig zuurstof in mijn bloed zit?
Een gezonde levensstijl zorgt voor genoeg zuurstof in je bloed. Te weinig zuurstof in het bloed kan ervoor zorgen dat je je benauwd voelt of moe bent, last hebt van verwardheid of je je onrustig voelt. Sufheid en benauwdheid komen ook vaak voor. Het is belangrijk actie te ondernemen als je te weinig zuurstof in je bloed hebt.
Wat te doen bij een te laag zuurstofgehalte in mijn bloed?
1. Stop met roken
2. Eet gezonde voeding met een hoog ijzer gehalte
3. Zorg voor veel frisse lucht
4. Beweeg: ga naar buiten en loop een rondje
5. Ontspan. Stress werkt zuurstof in het bloed tegen.
6. Helpen de bovenstaande punten niet? Dan kun je kiezen voor een zuurstof behandeling bij een long arts. Raadpleeg hiervoor altijd eerst je huisarts.
Ik heb een te lage saturatie door Corona, wat nu?
Neem direct contact op met de huisarts. Door Corona is het mogelijk om minder of zelfs geen symptomen te voelen van een te laag zuurstofgehalte in je bloed, maar er kan wel degelijk ernstige schade aangericht worden door het tekort.
Hoe vaak moet ik mijn saturatie meten?
Denk je last te hebben van een te laag zuurstofgehalte, zorg dan dat je 3 keer per dag meet voor minimaal 3 dagen. Op deze manier hou je jouw waardes scherp in de gaten en kan er op tijd een huisarts ingeschakeld worden indien mogelijk.
Afbeelding | Award | Actuele Prijs |
---|---|---|
Beste algemene keuze | Check Prijs bij Bol | |
Onze Favoriet | Check Prijs bij Bol | |
Meest verkochte model | Check Prijs bij Bol | |
Beste smartwatch (en meest veelzijdige keuze) | Check Prijs bij Bol | |
Meest professionele keuze | Check Prijs bij Bol | |
Beste budget optie | Check Prijs bij Bol |