Een seniorentelefoon is een makkelijke en aangepaste versie van de smartphone en vaste telefoon voor senioren die mee willen met de mobiele ontwikkelingen van de afgelopen jaren op een manier die voor hen geschikt is. Telefoons voor senioren verschillen hoofdzakelijk met elkaar op gebied van gebruiksgemak en functionaliteiten. Zie dit als een balans: hoe simpeler de telefoon, hoe minder functionaliteiten; hoe meer opties op een telefoon, hoe minder makkelijk de telefoon te gebruiken is door een oudere.
Bij het maken van een goede keuze is het dus belangrijk om naar de technologische kennis van een oudere (en de bereidwilligheid om deze verder te ontwikkelen) en fysieke gesteldheid als gehoor en zicht. Bij Dokterfit.nl is het ons doel om ouderen te helpen met gezond ouder te worden en een goede telefoon kan iemand hier veel bij helpen! We zetten de zeven beste toestellen op een rijtje.
Inhoudsopgave
Beste seniorentelefoon overzicht
Afbeelding | Award | Actuele Prijs |
---|---|---|
Beste algemene keuze | Check Prijs | |
Meest luxe keuze | Check Prijs | |
Modernste senioren smartphone | Check Prijs | |
Beste vaste telefoon voor senioren | Check Prijs | |
Beste klaptelefoon voor senioren | Check Prijs | |
Beste telefoon met harde beltoon | Check Prijs | |
Beste goedkope keuze | Check Prijs |
De 7 beste seniorentelefoons onderzocht
Senifone S1
De Senifone S1 is een speciale smartphone waarmee senioren met aangepaste software gebruik kunnen maken van populaire apps als WhatsApp en Facebook. De apps zijn makkelijk gecategoriseerd en hebben een verbeterde toegankelijkheid ten opzichte van de reguliere smartphone. De grote knoppen en het gebruiksvriendelijke scherm maakt de smartphone ook bruikbaar voor slechtzienden of mensen met verminderde motoriek. De SOS-functie is een veiligheidselement dat familieleden of vrienden kan waarschuwen in noodgevallen. Dit is een handige optie voor mensen die alleen wonen of juist af en toe op de fiets zitten.
- Modern design
- Veel functionaliteiten
- Relatief eenvoudig in gebruik
- Werkt met wifi, 4G en Bluetooth
- Zowel een camera aan de voor- als achterkant
- Prijzig
- Misschien iets te veel poespas voor ouderen die niets met technologie hebben
- Geen hoesje inbegrepen
Samsung Galaxy A03 (2022)
De Samsung Galaxy A03 (2022) is ontworpen als een eenvoudige telefoon, maar is ook geschikt als seniorentelefoon. Door de eenvoudige bediening met veel functionaliteiten is deze Samsung de ideale telefoon voor senioren die niet achter willen blijven op de technologie. De telefoon heeft een hoge accucapaciteit en, aangezien deze telefoon gewoon werkt met Android, kunnen senioren gebruik maken van haast alle apps uit de App Store. Het handige aan een normale smartphone is dat je deze bijvoorbeeld ook in een normale telefoonhouder voor een fiets kan plaatsen. Kortom, deze ‘seniorentelefoon’ is voor de oudere die een normale smartphone wil met de meest eenvoudige werking.
- Door Android zijn functionaliteiten oneindig
- Veel flexibiliteit in het groter maken van iconen en letters
- Makkelijk te personaliseren
- Groot en helder scherm
- Het geluid kan lekker luid
- Prijzig
- Niet speciaal ontworpen als seniorentelefoon
- Kwetsbaar
- Vraagt enige basiskennis over technologie
Philips XL4952D
De Philips XL4952 is een seniorentelefoon met vaste lijn die uitblinkt in eenvoud. De grote knoppen zijn duidelijk zichtbaar en met de drie sneltoetsen kan de oudere zijn belangrijkste nummers snel bereiken. De telefoon heeft een ingebouwde luidspreker met een extra hoog volume en is compatibel met gehoorapparaten. Dit maakt de Philips XL4952 een goed product voor senioren met een slecht gehoor. Deze seniorentelefoon maakt communicatie makkelijk en toegankelijk, zonder ingewikkelde functies en toepassingen die de gebruiker zou kunnen afschrikken.
- Eenvoudig in gebruik
- Mogelijkheid tot extra hoog volume
- Simpel, maar fraai design
- Menu is op een logische manier opgebouwd
- Duurzaam
- Weinig functionaliteiten
- Wel heel erg robuust
- Batterij is relatief snel leeg
FysicFM-9710RD
De FysicFM-9710RD is een klaptelefoon voor makkelijk gebruik en om mee te nemen in je tas of broekzak. De Fysic is makkelijk te bedienen met grote knoppen en heldere menu's. De SOS-functie geeft de gebruiker de geruststelling dat hij snel hulp kan krijgen in noodgevallen, waardoor deze telefoon ideaal is voor mensen die alleen wonen. Daarnaast is de telefoon ook voorzien van handige functies zoals handsfree bellen, camera en ingebouwde zaklamp. Dit maakt de seniorentelefoon een uitstekende keuze voor senioren die op zoek zijn naar een standaard mobiele telefoon die eenvoudig te gebruiken is.
- Heldere display
- Aangename prijs
- Stevig en van goede kwaliteit
- Lange batterijduur
- Camera is erg matig
- Lastig in te stellen door onduidelijke handleiding
- Niet mogelijk om te verbinden met hoortoestel
Amplicomms BigTel 40B NL
De Amplicomms BigTel is een analoge seniorentelefoon met vaste lijn en een ontvangstvolume dat 20 keer luider is dan een normale telefoon. Dit maakt de telefoon ideaal voor gebruikers met slecht gehoor. De verbeterde ontvangst in de hoorn zorgt ervoor dat de telefoon ook gebruikt kan worden in combinatie met gehoorapparaten. Met de 7 grote sneltoetsen kan de gebruiker belangrijke contacten snel bereiken, waarbij ook foto's toegevoegd kunnen worden aan de sneltoetsen. Hoorn- en beltoonvolume zijn makkelijk instelbaar en kan naar de gewenste hoorbaarheid worden aangepast. Het rinkelvolume van deze telefoon is tot vijf keer luider dan een gewone telefoon, zodat je nooit een belangrijk telefoontje mist. Kortom, een simpele telefoon voor mensen met een slecht gehoor.
- Aangename prijs
- Volume ideaal voor slechthorenden
- Sneltoetsen handig voor senioren met dementie
- Eenvoudig in gebruik
- Duidelijke handleiding
- Niet heel stijlvol
- Weinig functionaliteiten
- Heeft een oude analoge aansluiting nodig, dus werkt niet op een modem
Alcatel TMAX 10
De Alcatel TMAX 10 is een moderne versie van de analoge, vaste telefoon voor senioren. Met zes grote sneltoetsen, kan de gebruiker belangrijke contacten snel bereiken en deze personaliseren met foto's. De volumeniveaus zijn aan te passen naar de wensen van de gebruiker. Er zijn drie niveaus voor het belsignaal en vier niveaus voor het gespreksvolume. Bellen zonder het toestel vast te houden voor mensen die slechte handen hebben is ook mogelijk dankzij de handsfree bellen-functie. Ook is het toestel makkelijk te gebruiken in combinatie met gehoorapparaten. Dit maakt deze seniorentelefoon met vaste lijn een goede keuze voor ouderen die op zoek zijn naar een simpele, goedkope, maar ook functionele telefoon.
- Luid en flexibel volumeniveau
- Geschikt om te koppelen aan een modem
- Aangename prijs
- Eenvoudig in gebruik
- Goed voor slechthorenden, slechtzienden en ouderen met dementie
- Geen goede geluidskwaliteit
- Sneltoetsen instellen blijkt lastig
- Weinig functionaliteiten
Waar moet je op letten bij het kopen van een seniorentelefoon
- Gebruiksgemak: een seniorentelefoon moet eenvoudig te gebruiken zijn voor senioren en niet te ingewikkelde technische snufjes hebben.
- Functionaliteiten: wat kan een oudere allemaal met de telefoon? Het liefst moet een seniorentelefoon zoveel mogelijk functionaliteiten hebben, maar dit moet niet ten koste van de eenvoud gaan. Hierin moet je een goede balans vinden.
- Soort telefoon: er zijn verschillende soorten seniorentelefoons: een ‘normale’ smartphone, klaptelefoon of vaste telefoon. Een smartphone blinkt uit in functionaliteiten, terwijl een vaste telefoon voor senioren het makkelijkst in gebruik is.
- Geschiktheid voor slechtziende ouderen: een seniorentelefoon moet flexibel zijn en eventueel beschikken over grote toetsen. Het display moet helder zijn en bij voorkeur moet je de lettergrootte kunnen aanpassen naar gewenst niveau.
- Geschiktheid voor slechthorende ouderen: een seniorentelefoon moet op een luid volume in te stellen zijn. Zo voorkom je dat een oudere een belangrijk telefoontje mist.
- Handige extra’s: Er zijn verschillende handige (en luxe) extra’s die doorslaggevend kunnen zijn in de keuze voor een seniorentelefoon. Denk hierbij aan een SOS-knop, handsfree bellen, verbinding met gehoorapparaat, etc.
De voordelen van een seniorentelefoon
- Een seniorentelefoon biedt een oudere de mogelijkheid om mee te gaan met de moderne technologie. Voor een oudere kunnen technische ontwikkelingen behoorlijk snel gaan, wat ze soms het gevoel van afstand tot de maatschappij kan geven. Een seniorentelefoon richt zich op het verbinden van ouderen met de technologie op een manier die voor hen toegankelijk is.
- Een seniorentelefoon is hierdoor makkelijk te bedienen en hierdoor is jouw (groot)vader of -moeder ook veel makkelijker te bereiken. Je kunt jezelf ook vaak instellen als contactpersoon door een druk op de ingebouwde SOS-knop.
- Een telefoon voor ouderen is ook te gebruiken door ouderen met een slecht gehoor, zicht of dementie. Zo heeft een seniorentelefoon een extra luid belsignaal, oplichtende ledlampjes, extra groot scherm en makkelijke tools om de belangrijkste contactpersonen te bereiken.
Conclusie
Een seniorentelefoon is een telefoon die speciaal gemaakt is voor senioren om ze de mogelijkheid te bieden mee te liften in de huidige moderne wereld op een manier die voor hen geschikt is. De meest geschikte telefoon voor ouderen is een balans tussen gebruiksgemak en verschillende functionaliteiten. De Fysic FM-7500 Big Button GSM biedt wat ons betreft de beste balans in gebruiksgemak en functionaliteiten. Voor een oudere met wat meer technische kennis adviseren wij de Senifone S1 of Samsung Galaxy A03 (2022). Wil je als oudere niet veel meer dan bellen (of SMS’en), kies dan één van de goedkopere andere telefoons.
Loop jij of één van jouw grootouders er tegenaan dat steeds minder dingen mogelijk zijn naarmate het ouder worden? Bij Dokterfit.nl snappen we dat dit heel erg lastig kan zijn. Daarom vinden wij het belangrijk om je ermee te helpen om gezond ouder te worden. In allerlei andere artikelen vind je handige artikelen om fit te blijven, zoals een loopband of stoelfiets, en wij hebben een kennisbank over gezondheid opgezet met informatieve artikelen om jou te helpen zo gezond mogelijk te blijven.
Veelgestelde vragen
Waarom hebben senioren een seniorentelefoon nodig?
Natuurlijk moet er allereerst voor de oudere een behoefte zijn om een smartphone of normale telefoon aan te schaffen. Dit kan contact met (klein)kinderen zijn via telefoon of sms of de behoefte voor luisteren naar een luisterboek of spelen van een spelletje. Dit zijn allemaal redenen voor ouderen om een telefoon aan te schaffen.
Heeft mijn ouder of grootouder per se een seniorentelefoon nodig?
Natuurlijk niet! Sommige ouderen hebben bijzonder veel technologische kennis, dus koop in dat geval voor hen natuurlijk een normale smartphone.
Is mijn oude Nokia ook als seniorentelefoon te gebruiken?
Dat zouden wij niet adviseren. Een oude Nokia is wel simpel te gebruiken, maar heeft een onduidelijke display en kleine toetsjes. Een seniorentelefoon is ontworpen om een oudere te ondersteunen, ook wanneer ze minder gaan horen of zien.
Kan je nog bellen met een oude draaischijf telefoon?
Dat kan zeker! Hiervoor moet je wel een aanpassing doen op het moderne telefoonnet. Echter zijn de functionaliteiten van zo’n oude telefoon zeer beperkt. Waarom moeilijk doen als een seniorentelefoon het zo makkelijk maakt?
Wat is beter voor een senior: een vaste telefoon of smartphone?
Dat ligt geheel aan de behoefte van de oudere. Een vaste telefoon is erg makkelijk in gebruik, maar heeft wat minder handige functionaliteiten en geen toegang tot bijvoorbeeld apps. Een smartphone is daarentegen wat lastiger om te begrijpen. Wanneer je het echter eenmaal snapt, gaat er een wereld voor je open.
Afbeelding | Award | Actuele Prijs |
---|---|---|
Beste algemene keuze | Check Prijs | |
Meest luxe keuze | Check Prijs | |
Modernste senioren smartphone | Check Prijs | |
Beste vaste telefoon voor senioren | Check Prijs | |
Beste klaptelefoon voor senioren | Check Prijs | |
Beste telefoon met harde beltoon | Check Prijs | |
Beste goedkope keuze | Check Prijs |