Bloedwaardentest Vitamine D Tekort & Alles Omtrent Vitamine D

Met een bloedwaardentest vitamine D kun je zelf testen of je een tekort hebt aan deze essentiële vitamine. Vitamine D is nodig voor sterke botten, spieren en je immuunsysteem. Belangrijk dus om je vitamine D waarde op peil te houden. In dit artikel vertellen we je wat de oorzaken en symptomen zijn van een vitamine D tekort. En hoe kun je dit zelf kunt meten met een vitamine D waarde bloedonderzoek. Ook leggen we uit in welke voeding je vitamine D kunt vinden en voor wie het zinvol is om supplementen te nemen.

Beste Algemene Keuze

Mijn Labtest Vitamine D test

5.0

Je kunt eenvoudig zelf een vitamine D bloedtest doen, gewoon thuis. Bijvoorbeeld deze van Mijnlabtest. Nadat je de test hebt besteld krijg je een pakketje met een prikker en een bloedbuisje. Daarmee neem je zelf wat bloed af. Vervolgens stuur je het testmateriaal naar het laboratorium en binnen enkele werkdagen ontvang je het resultaat met jouw vitamine D waarde. Als blijkt dat je een tekort hebt, ontvang je ook een rapport met advies om je waarden te verhogen.

Nadelen:
  • Prikje in vinger kan onprettig gevoel geven
Voordelen:
  • Makkelijk thuis af te nemen
  • Uitslag na 6 werkdagen bekendgemaakt
  • Leeftijdsgebonden advies
  • Gevalideerde uitslag door een biochemicus
Check Prijs op Mijn Labtest
Beste Keuze Voor Combi Test

Vitamine combi test

4.5

Wil je direct met meerdere belangrijke waarden meten of je gezond bent? Dan is er een gecombineerde bloedwaardetest vitamine D, vitamine B12 en ijzerniveau.

Voordelen:
  • Af te nemen zonder verwijzing van je huisarts
  • Verschillende prikpunten door heel Nederland
  • Snelle test
  • Keuzemogelijkheden voor tests
Nadelen:
  • De test gebeurt fysiek op locatie
Check Prijs op bloedwaardentest.nl

Wat is jouw Vitamine D waarde?

Vitamine D tekort komt vaak voor. In de winter heeft ongeveer 60% van de mensen een lage vitamine D waarde, in de zomer is dat 30% (bron). Dat verschil tussen zomer en winter komt doordat deze vitamine in je lichaam vooral door zonlicht wordt aangemaakt. In de winter is het minder lang licht en komen we minder buiten. Of jij een te lage vitamine D waarde hebt, kun je zelf thuis meten met een bloedwaardentest.

Een bloedwaardentest om Vitamine D tekort te bepalen

De enige manier om erachter te komen of je een te lage vitamine D waarde hebt, is door bloedonderzoek te doen. Aan de hand van een bloedmonster wordt dan bepaald of je een vitamine D tekort hebt. Er zijn verschillende aanbieders van dit soort testen. Je kunt bijvoorbeeld zelf een bloedwaardentest voor thuis kopen via Bol.com. En precies diezelfde test kun je ietsje goedkoper bestellen bij de aanbieder van de testen zelf, dat is mijnlabtest.nl.

Daarnaast is er nog de website bloedwaardentest.nl. Zij bieden een vitamine D bloedwaardentest aan waarbij je niet zelf hoeft te prikken. In plaats daarvan ga je naar een professioneel prikpunt.

Symptomen van vitamine D tekort

Het duurt vaak even voordat je kunt merken dat jij zelf of iemand anders te weinig Vitamine D heeft. Een tekort hieraan geeft namelijk vooral problemen met de botten. Denk bijvoorbeeld aan groeiafwijkingen bij kinderen met een vitamine D tekort, of een verzwakking van de botten bij ouderen. Eigenlijk merk je een te lage waarde dus pas als het te laat is. Meer symptomen van te weinig vitamine D zijn:

  • Rachitis: Kinderen die veel te weinig vitamine D hebben, kunnen vrijwel geen calcium opnemen. Calcium is noodzakelijk voor de groei. Door een ernstig tekort aan vitamine D en calcium kunnen kinderen dan niet groeien en blijven ze kleiner. Ze hebben slappe spieren, kunnen kromme scheenbenen krijgen of vergroeiingen langs de ribben. Dit wordt Rachitis genoemd, of Engelse ziekte.
  • Osteomalacie: Bij volwassen (vaak ouderen) met een lage vitamine D waarde kunnen de botten ‘verweken’. Dat wordt osteomalacie genoemd. Symptomen van osteomalacie door een vit D tekort zijn:
    • Botpijn of spierpijn in de bovenbenen en heupen
    • Moeilijk kunnen opstaan uit bijvoorbeeld een stoel of van het toilet
    • Waggelend lopen
    • Gemakkelijk brekende botten
  • Osteoporose: Langdurig tekort aan vitamine D en daardoor calcium kan botontkalking veroorzaken, oftewel osteoporose. Dit komt vaker voor bij vrouwen na de overgang. Botontkalking leidt tot broze botten, die minder sterk en flexibel zijn. Hierdoor kunnen botten sneller breken. Ook kunnen op oudere leeftijd wervels inzakken door osteoporose. Om deze reden wordt het vrouwen ouder dan 50 en mannen ouder dan 70 jaar aangeraden om dagelijks 10-20 microgram extra vit D in te nemen.

Let op: Sommige mensen denken dat te weinig vitamine D samenhangt met vermoeidheid, duizeligheid of niet lekker zijn. Dit klopt niet. Die symptomen wijzen eerder op een tekort aan vitamine B12 of bloedarmoede door ijzertekort.

Vitamine D, B12 & IJzer meten in één bloedwaardentest

Veel mensen verwarren de symptomen van een Vitamine D tekort met de symptomen van een B12 of ijzertekort. In de praktijk komen tekorten aan vitaminen en mineralen vaak samen voor. Daarom kan het fijn zijn om meerdere waarden tegelijkertijd te meten. Dus combineer je bloedwaardentest vitamine D met testen voor andere tekorten. Zo heb je direct een duidelijker beeld van wat er misschien aan de hand is.

Oorzaken van tekort aan vitamine D

Het bijzondere aan vitamine D is dat je lichaam dit voor 90% zelf maakt. Dat gebeurt vanzelf als je buiten bent en er zonlicht op je huid schijnt. Als je een tekort hebt aan vitamine D, dan kan dit dus komen doordat je huid niet genoeg is blootgesteld aan zonlicht. Of omdat je lichaam hier minder van aanmaakt. Dit zijn de oorzaken van een tekort aan vitamine D:

  • Om vitamine D te maken, moet je huid onbedekt buiten in het zonlicht zijn. Hierdoor maken veel mensen in de winter minder of te weinig Vitamine D aan. Het is dan namelijk minder lang licht, je draagt veel kleding en komt minder vaak buiten.
  • Mensen die zich vanwege bijvoorbeeld een religie (burka, sluier) of zonne-allergie bedekken, maken altijd minder vitamine D aan, ook in de zomer. Deze groep heeft daardoor een groter kans op een tekort. Ook ouderen, mensen die ’s nachts werken en mensen die weinig buiten komen hebben een grotere kans op vitamine D tekort.
  • Mensen met een witte huid maken makkelijker Vitamine D aan dan mensen met een donkere huid. Kom jij zelf of bijvoorbeeld je (voor)ouders uit een niet-westers land en heb je een getinte of donkere huid? Dan maakt je huid minder vitamine D aan en heb je meer zonlicht nodig om een tekort te voorkomen.
  • Op oudere leeftijd maakt je lichaam minder Vitamine D aan. Daarom wordt voor vrouwen boven de 50 en mannen boven de 70 aangeraden om extra vitamine D te nemen via supplementen.
  • Een klein deel van je vitamine D komt uit voeding. Maar het niet voldoende binnenkrijgen van vitamine D via voeding speelt meestal slechts een kleine rol bij een tekort. Wel kun je een vitamine D tekort oplossen door supplementen te nemen.

Conclusie: Voor wie weinig zonlicht ziet vanwege verschillende oorzaken kan het nuttig zijn om een bloedwaardentest vitamine D te doen.

Voldoende Vitamine D binnenkrijgen

Een vitamine D tekort komt dus nogal vaak voor. Maar hoe kun je ervoor zorgen dat jij wél genoeg vitamine D blijft binnenkrijgen? Dat kan op 3 manieren.

Uit zonlicht

Dit is de meest eenvoudige én de beste manier om aan je dagelijkse dosis vitamine D te komen. Het bekende gezegde luidt: “voor niets gaat de zon op!” en dat is helemaal waar. Je kunt je portie vitamine D dus gewoon gratis krijgen door elke dag 30 minuten buiten te zijn en in ieder geval je handen en gezicht onbedekt te laten. Voor de meeste mensen zorgt dit voor genoeg vitamine D. Al kan het soms best een uitdaging zijn om elke dag een halfuur in de buitenlucht door te brengen.

Uit voeding

Slechts 10% van je vitamine D komt uit voeding. Maar als je weet dat je te weinig buiten komt of minder vit D aanmaakt, dan kun je wat extra opnemen uit voeding. Dit is voeding die extra veel vitamine D bevat (van veel naar weinig):

  • Vette vis zoals haring, makreel of zalm.
  • Visolie (levertraan)
  • Rundvlees
  • Kaas
  • Eieren
  • Nederlandse halvarine en margarine (daar is vitamine D aan toegevoegd)

Let op: Ook al is elke dag een handjevol noten zeker gezond en zitten die boordevol goede stoffen, er zit géén vitamine D in noten. Je kunt dus geen extra vitamine D binnenkrijgen door meer noten te eten.

vitamine-d-vette-vis
Vette vis bevat het meeste vitamine D.

Uit supplementen

Als blijkt dat je een lage vitamine D waarde hebt of echt een tekort, dan kun je dit oplossen met supplementen. Supplementen zijn pillen of poeders waar extra vitamine D in zit. Voor sommige groepen mensen wordt aangeraden om altijd dagelijks een extra dosis vit D te nemen. Dat geldt voor de volgende mensen:

  • Kinderen jonger dan 4 jaar (ook baby’s)
  • Mensen die weinig buiten komen
  • Vrouwen vanaf 50 jaar
  • Mannen vanaf 70 jaar
  • Mensen met vitiligo (huidaandoening)
  • Mensen met een donkere huid
  • Bewoners van een verpleeghuis
  • Personen die bedekkende kleding dragen
  • Mensen met botontkalking (osteoporose)

Vitamine D waarde bloedonderzoek – teveel vitamine D?

Een overdosis vitamine D komt vrijwel nooit voor. Je hoeft dus niet bang te zijn dat als je teveel in de zon zit, je lichaam teveel hiervan aanmaakt. Teveel vitamine D kan eigenlijk alleen komen door een teveel aan supplementen. Daarom is het verstandig om alleen extra vitamine D te nemen als je tot de hierboven genoemde groepen behoort, of wanneer de huisarts je heeft aangeraden om extra vitaminen te slikken. De aanbevolen hoeveelheid is dan afhankelijk van je persoonlijke situatie, maar vrijwel altijd tussen de 10 en 20 microgram extra vitamine D per dag. Als je zeker wilt weten of het nodig is om extra vitaminen te nemen, dan kun je het beste een bloedwaardentest vitamine D doen om te zien wat jouw waarde is. Bijvoorbeeld deze thuistest van Mijnlabtest.

Andere bloedonderzoeken om vitaminen te meten

Wil je weten welke andere vitaminen en mineralen je in je bloed kunt meten? Bekijk ons overzicht bloedwaarden meten. Meer informatie over Vitamine D tekort? Check Thuisarts.nl

Hoe werkt een vitamine D test?

Het is een bloedtest waarbij er door de waardes in jouw bloed te achterhalen kan worden vastgesteld wat het gehalte aan vitamine D is. Een vitamine D test wordt afgenomen door middel van een klein prikje in je vinger.

Wanneer doe je een vitamine D test?

Wanneer je (extreme) moeheid ervaart of last hebt van je zenuwen en/of botten kan het zinvol zijn om een vitamine D test te doen. Bij deze klachten is het namelijk mogelijk dat er sprake is van een tekort.

Waar zit vitamine D in?

Naast vitamine D supplementen ook in voeding zoals:
– Vette vis zoals haring, makreel of zalm.
– Visolie (levertraan)
– Rundvlees
– Kaas
– Eieren
– Nederlandse halvarine en margarine (daar is vitamine D aan toegevoegd)

Welke vitamine D is het beste?

Qua voeding zit het meeste vitamine D in vette vis. Qua supplement is elke vorm van vitamine D3 (ook wel cholecalciferol) het beste qua supplement.

Waar is vitamine d goed voor?

Vitamine D helpt de hoeveelheid calcium en fosfaat in het lichaam te reguleren. Deze voedingsstoffen zijn nodig om botten, tanden en spieren gezond te houden. Een tekort aan vitamine D kan leiden tot misvormingen van de botten, zoals rachitis bij kinderen, en pijn in de botten door een aandoening die osteomalacie wordt genoemd bij volwassenen.

Hoe lang duurt het herstel van een vitamine D tekort?

Neem gezond voedsel en probeer jezelf bloot te stellen aan zonlicht om natuurlijke vitamine D te krijgen. Het vitamine D niveau in het lichaam stijgt in ongeveer 4 maanden terug naar het normale niveau.

Wanneer moet ik een vitamine D supplement innemen?

Het beste is om een vitamine D supplement te nemen tijdens het eten. Dit verbeterd de absorptie van vitamine D in je lichaam.

Welke groepen lopen meer risico op een vitamine D tekort?

Over het algemeen neemt een donkere huidskleur minder vitamine D op dan een lichtere huidskleur. Mensen met een donkere huidskleur in noordelijke landen met minder zonlicht hebben daarom veel baat bij een vitamine D supplement, zeker in de winter.

Daarnaast ook groepen die niet vaak overdag buiten komen zoals geïsoleerde ouderen en mensen met nachtdiensten.

ProductParel