Magnesium is belangrijk voor gezonde botten en spieren. Als je een magnesium tekort hebt, dan voel je dat aan zwakke spieren, vermoeidheid of kramp. Of jij genoeg magnesium in je lichaam hebt, kun je bepalen met een test. Dit kan een test in bloed zijn, of in urine. In dit artikel bespreken we welke magnesium tekort testen er zijn en wat de beste is. We gaan in op de symptomen, klachten en oorzaken van een mineralen tekort. En vertellen iets over hoe je een extreem magnesium tekort kunt aanvullen.
Inhoudsopgave
Heb jij een tekort aan magnesium?
Magnesium zit in veel verschillende voeding en in kraanwater. Toch kan een tekort makkelijk ontstaan, ook als je gezond eet. Je hebt 300-350 mg magnesium per dag nodig. Maar met ons Westerse eetpatroon krijg je dat vaak niet binnen. Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat tot 35% van de volwassenen en tot 72% van de jongeren te weinig magnesium rijke voeding eet (bron). Magnesium en kalium tekort komen vaak samen voor. Zo ook een calcium tekort. Daarom kan magnesium tekort testen in combinatie met ander mineralen onderzoek zinvol zijn.
Als je minder magnesium binnen krijgt dan wordt aanbevolen, dan betekent dat niet meteen dat je een tekort hebt. Maar het kan op lange termijn wel effecten hebben. Een extreem magnesium tekort komt vaker voor bij mensen die ongezond eten of veel alcohol drinken. Ook mensen met diabetes, jongeren en ouderen hebben vaker magnesium tekort. En als je nieren of darmen niet goed werken, dan heb je ook meer kans op een tekort.
Magnesium tekort test doen
De enige manier om te weten of je een tekort hebt, is het doen van een magnesium tekort test. Dit kan op twee manieren. De meest gebruikelijke manier is om je magnesium waarde te testen in bloed. Het is ook mogelijk om magnesium tekort te testen in urine. Hieronder noemen we voorbeelden van goede testen die je gewoon zelf thuis kunt doen. Wil je weten of een test überhaupt zinvol voor je is? Bekijk dan ook de check onderaan deze pagina.
Magnesium tekort testen in bloed
Magnesium tekort test
Er is een magnesium tekort test die je zelf thuis kunt doen van Mijnlabtest.nl. Met de testkit neem je enkele druppeltjes bloed bij jezelf af. Die vang je op in een buisje en stuur je terug in de bijgeleverde envelop. Het wordt geanalyseerd in een professioneel laboratorium. Daarna krijg je binnen een paar dagen de uitslag van je magnesium waarde, inclusief wat het betekent. En een betrouwbaar advies over wat je kunt doen om je waarde aan te vullen
Magnesium, calcium en kalium tekort
Vaak als er sprake is van een magnesium tekort, dan is er ook een tekort aan calcium, kalium of andere mineralen. Bovendien kunnen de symptomen van deze tekorten op elkaar lijken. Zo is vermoeidheid een typisch symptoom bij zowel ijzertekort als tekort aan magnesium. Daarom is het zinvol om meteen een test te doen voor al deze mineralen. Zeker als je klachten ervaart, zoals spierpijn en vermoeidheid. Heb je serieuze symptomen zoals hartproblemen? Maak dan een afspraak met je huisarts.
Gecombineerde mineralen tekort test
Bloedtest mineralen
Met de mineralen profiel test van Mijnlabtest.nl heb je in één keer inzicht in je waarden van alle belangrijke mineralen. De test meet magnesium en kalium tekort, calcium, natrium, ijzer en ferritine. In een uitgebreid rapport vind je precies terug wat jouw waarden zijn. En of je tekorten hebt, plus advies hoe je die weer kunt aanvullen. Je krijgt de test thuis gestuurd, neemt zelf wat bloed af en stuurt dit op naar het laboratorium. Simpel, snel en betrouwbaar.
Magnesium tekort testen in urine
Magnesium in bloed meten is niet de enige manier om een tekort te bepalen. Omdat er eigenlijk maar weinig magnesium in je bloed zit (het meeste zit in je botten en tanden), is het zelfs beter om op verschillende manieren te meten. De beste manier is een 24-uurs urinetest, maar die kun je niet zomaar zelf bestellen. Wel kun je thuis een gewone urinetest voor magnesium doen, zie hieronder.
Urinetest magnesium waarde
Magnesium urinetest
Vind je bloed prikken niet fijn, of wil je extra duidelijkheid? Dan kun je ook magnesium in urine testen. We raden de thuistest aan van bloedwaardentest.nl. Het werkt heel simpel. Eerst plas je in een potje. Daarna vul je het urinebuisje uit de testkit. Dankzij het meegeleverde zuigertje kan dit zonder knoeien. Het buisje stuur je op naar het laboratorium. Na enkele dagen krijg je per e-mail jouw resultaat. De website van deze aanbieder is niet zo heel mooi, maar het laboratorium is professioneel en nauwkeurig.
Magnesium tekort symptomen
Er zijn verschillende symptomen die kunnen wijzen op een tekort aan magnesium. Sommige van deze klachten zijn vaag en kunnen verschillende oorzaken hebben. Andere klachten wijzen duidelijk op een (extreem) magnesium tekort. De meest voorkomende klachten bij te weinig magnesium zijn:
- Vermoeidheid. Moe wakker worden, slecht slapen of rusteloos zijn. Je zwak en lusteloos voelen. Dit kan verschillende oorzaken hebben.
- Spierkrampen. Het samentrekken of trillen van spieren is een duidelijke aanwijzing voor een mogelijk magnesium tekort. Een veel gehoorde klacht is kuitkrampen tijdens het slapen. Met name (zwangere) vrouwen en ouderen hebben hier last van.
- Ongecontroleerde bewegingen. Als je een trillend ooglid of ‘rusteloze benen’ hebt, dan kan dit wijzen op een mineralen tekort. Bij rusteloze benen voel je tintelingen in je benen of heb je de neiging ze steeds te bewegen. Dit is moeilijk te onderdrukken.
Symptomen van extreem magnesium tekort
- Spierzwakte. Voelen je spieren krachteloos en zwak aan? En kost het je meer kracht dan normaal om dingen op te tillen of bijvoorbeeld de trap op te lopen? Dat zijn tekenen die leiden op spierzwakte.
- Hartritmestoornissen. Bij extreem magnesium tekort is er kans op hartritmestoornissen. Je hart klopt dan onregelmatig, te snel of te langzaam. Dit kun je zien met een elektrocardiogram (ECG).
- Botontkalking. Dit is niet makkelijk op te merken als symptoom, maar wel een gevolg van een mineralen tekort. Bij een ernstig mineralen tekort is er kans op botontkalking. Dit is een aandoening waarbij je botten zwakker worden en makkelijker breken. De medische term hiervoor is osteoporose.
Heb je last van ernstige klachten? Dan is het altijd verstandig om een afspraak te maken met je huisarts. Die kan samen met jou kijken naar wat er aan de hand is.
Magnesium tekort aanvullen
Heb je jouw magnesium waarde getest en blijkt dat je een tekort hebt? Dan zijn er twee manieren waarop je het magnesium tekort kunt aanvullen. Bij een klein tekort kun je goed letten op je voeding en meer magnesium rijk eten. En bij een extreem magnesium tekort kun je beter supplementen nemen om je voorraad snel aan te vullen. Let daar wel mee op, want sommige mensen hebben veel last van bijwerkingen als ze extra magnesium slikken.
Waar zit magnesium in?
Als je een tekort hebt, dan is het handig om te weten in welke voeding veel magnesium zit. Dit is een lijstje met magnesium rijke voeding:
- Donkergroene groenten
Vooral gekookte spinazie - Noten en zaden
Amandelen, cashews, pinda’s en pompoenpitten - Yoghurt en melk
- Avocado en bananen
- Donkere chocolade
- Zalm, kip en rund
Let op: Er zit ook veel magnesium in volkoren graanproducten, maar in die producten zit ook het stofje fytaat. Bijvoorbeeld in volkoren brood of pasta. En dat fytaat vermindert de opname van magnesium. Combineer daarom je magnesium rijke voeding liever niet met volkoren granen.
Hoeveel magnesium per dag is gezond?
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium is 350 mg voor mannen en 300 mg voor vrouwen. Zwangere vrouwen, sporters en mensen met een darmaandoening kunnen een hogere behoefte aan magnesium hebben. Het is bijna onmogelijk om teveel magnesium via je eten binnen te krijgen. Maar met supplementen kan dat wel. Voor supplementen wordt een maximum extra inname van 250 mg magnesium aanbevolen. Slik je meer, dan kun je darmklachten krijgen. Bijvoorbeeld diarree. Meer betrouwbare informatie over magnesium in voeding vind je op de website van het Voedingscentrum.
Is magnesium tekort testen zinvol voor jou?
Wil je weten of het zin heeft om een magnesium tekort test te doen? Neem dan onderstaand lijstje met vragen door.
- Sport je veel en vaak?
- Heb je vaak stress?
- Drink je veel alcohol of koffie?
- Heb je last van concentratieproblemen?
- Word je ’s ochtends vaak moe wakker?
- Voel je je spieren vaak krampen of trillen?
- Zijn je benen ’s nachts rusteloos?
- Heb je regelmatig last van een trillend ooglid?
- Ben je zwanger of geef je borstvoeding?
- Gebruik je maagzuurremmers?
- Neem je dagelijks vochtafdrijvers?
- Heb je darmproblemen?
Als je 3 of meer vragen met ‘ja’ kunt beantwoorden, dan is het zinvol om je magnesium waarde te meten. Hoe meer vragen je met ‘ja’ kunt beantwoorden, des te groter is de kans dat je een magnesium tekort hebt.
Andere tekorten testen
Wil je weten welke vitaminen en mineralen nog meer te meten zijn in bloed? Bekijk hier ons overzicht bloedwaarden meten.
Meest gestelde vragen
Hoe lang duurt het voordat magnesium tekort is aangevuld?
De ene persoon merkt al verschil binnen 3 dagen, maar bij anderen zijn de resultaten pas merkbaar na 3 maanden. Dit is heel erg afhankelijk per persoon. Het heeft te maken met de aard van de klachten, de duur van de klachten en hoe het met de huidige magnesium balans gesteld is.
Heb ik voldoende magnesium?
De ideale hoeveelheid magnesium voor een volwassen man is 350 milligram per dag. Voor de gemiddelde volwassen vrouw is dat 300 mg. Deze aanbeveling zou onder normale omstandigheden voor 97-98% van de volwassen mensen voldoende moeten zijn.
Hoe gevaarlijk is magnesium tekort?
Langdurig of extreem magnesium tekort kan leiden tot hartkloppingen, astma of problemen met de bloeddruk. Magnesium is essentieel voor de opname van mineralen zoals calcium en kalium. Deze mineralen zijn belangrijk om het gevaar op vroegtijdige botontkalking of osteoporose te verminderen.
Waar zit magnesium in?
Donkergroene groenten
Vooral gekookte spinazie
Noten en zaden
Amandelen, cashews, pinda’s en pompoenpitten
Yoghurt en melk
Avocado en bananen
Donkere chocolade
Zalm, kip en rund
Waar is magnesium goed voor?
Magnesium helpt met veel belangrijke functies in het lichaam, zoals het ondersteunen van de spier- en zenuwfunctie en de energieproductie. Een laag magnesiumgehalte veroorzaakt meestal geen symptomen. Een chronisch laag magnesiumgehalte kan echter het risico op hoge bloeddruk, hartaandoeningen, diabetes type 2 en osteoporose verhogen.
Welke magnesium is het beste?
Wij vinden het magnesium supplement van Natuurlijk Presteren het meest compleet. Het bevat allerlei extra stoffen die de opneembaarheid bevordert en heeft een eerlijke prijs.
Wanneer is het het beste om magnesium innemen?
Het beste is het om zo’n 30 minuten voor bedtijd magnesium in te nemen. Dan ga je er ook beter van slapen.