Microbioom test – Onderzoek zelf je Darmflora!

Wil je jouw microbioom testen? Om zo je darmflora te verbeteren of herstellen? Dat kun je eenvoudig zelf thuis doen! Op deze pagina lees je wat de beste microbioom test is. Ook vertellen we hoe het onderzoek werkt en wat je ermee kunt. En hoe je vervolgens jouw darmflora kunt verbeteren of helpen herstellen.

Wat is een microbioom onderzoek?

Het microbioom is de leefwereld van alle bacteriën die in je darmen. En dat zijn er een heleboel! Bij een microbioom onderzoek wordt de samenstelling van die bacteriën in kaart gebracht. Zo kun je zien of je voldoende bacteriën hebt van de verschillende soorten. Dat zegt veel over je darmgezondheid en de werking van je immuunsysteem. Ook geeft de analyse van je microbioom inzicht in hoe je jouw darmflora kunt herstellen of verbeteren.

Waarom een microbioom test doen?

Er zijn verschillende redenen waarom een onderzoek van jouw microbioom zinvol kan zijn. Bijvoorbeeld als je darmklachten hebt of je weerstand wil verbeteren. In de volgende situaties is het zinvol om een darmflora analyse te doen:

  • Je hebt darmklachten, zoals het prikkelbare darm syndroom, een darmontsteking of andere darmproblemen.
  • Als je last hebt van overgewicht en graag wil weten hoe je dit kunt verminderen. Met de microbioom test krijg je persoonlijke adviezen om je leefstijl aan te passen.
  • Je wilt jouw weerstand tegen ziekte zo hoog mogelijk maken. Darmflora speelt een heel belangrijke rol in jouw gezondheid.
  • Natuurlijk kun je ook een microbioom onderzoek doen als je jouw gezondheid wil meten en verbeteren.

Wat is de beste microbioom test?

Er zijn verschillende aanbieders van microbioom testen. Het meest complete en betrouwbare onderzoek is dat van Mijnlabtest.nl. Hieronder lees je daar meer informatie over.

Hoe werkt het microbioom onderzoek?

De bacteriën in je darmen zijn te meten in je ontlasting. In je poep dus. Dat betekent dat je voor de microbioom test een klein deel van je poep moet opsturen. In de testkit vind je de materialen om dat hygiënisch te doen. Het klinkt misschien een beetje vies, maar daarom is het juist zo fijn dat je de test thuis kunt doen. En dat je dus niemand hoeft aan te kijken om je poep in te leveren… Je kunt het gewoon opsturen naar het laboratorium. 

Wat wordt er gemeten?

In het laboratorium wordt gekeken welke bacteriën allemaal in het monster zitten. Er worden wel 30 verschillende soorten geanalyseerd. Daarvan zijn dit de belangrijkste groepen bacteriën:

  1. Firmicutes bacteriën – Van deze soort bacteriën heb je er waarschijnlijk het meeste. Sommige van deze bacteriën zijn bekend om hun ontstekingsremmende werking. Andere houden juist weer verband met overgewicht.
  2. Bacteroidetes – Dit zijn staafvormige bacteriën die ook veel voorkomen. Er horen maar een paar verschillende soort bacteriën uit deze groep in je darmen te zitten. Want veel soorten bacteroidetes zijn niet zo gezond.
  3. Actinobacteria – In deze groep zitten de welbekende ‘superbacteriën’ die je ook in gezonde probiotische yoghurt vindt. Of in probiotica supplementen. Dat zijn dan met name de zogenaamde ‘Bifidobacteria’ uit deze groep. Maar een klein percentage van je microbioom bestaat uit actinobacteria.
  4. Proteobacteria – Dit is de groep waar onder andere de E-coli en helicobacter pylori bacteriën inzitten. Die namen herken je misschien wel als de “poepbacteriën”. Het zijn bacteriën die je ziek kunnen maken als ze op de verkeerde plek terecht komen. Bijvoorbeeld in je maag. Dan kunnen ze zorgen voor symptomen van voedselvergiftiging of maagzweren.

In de microbioom test van Mijnlabtest.nl worden al deze bacteriën geanalyseerd en in kaart gebracht. Zo kom je dus de precieze samenstelling van jouw microbioom te weten. Het is een goede aanvulling op de andere bloedwaarden testen om je gezondheid te meten. Wil je meer lezen over de bacteriën in je microbioom? Dan heeft de Maag Lever Darmstichting een goede pagina met uitleg.

Darmflora herstellen of verbeteren

Wil je zelf aan de slag met het verbeteren van je darmflora? Dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen. Hieronder leggen we uit welke algemene adviezen er zijn voor een gezonde darmflora. En wat het nut is van supplementen.

Algemene adviezen

De belangrijkste manier om je microbioom gezond te houden, is door gezond te eten. Wat je eet heeft namelijk veel invloed op je darmbacteriën. Dat komt doordat je met een gezond eetpatroon de hoeveelheid en diversiteit van je darmbacteriën kunt beïnvloeden. Met een gezond eetpatroon bedoelen we:

  • Eet verschillende soorten groenten, fruit en peulvruchten
  • Kies altijd voor volkoren producten in plaats van ‘wit’.
  • Neem regelmatig een handje noten en zaden
  • Let erop dat je voldoende voedingsvezels binnenkrijgt. Die zijn nodig voor een gezonde darmwand.
  • Zorg vooral voor een gevarieerd dieet. Dat zorgt voor gevarieerde bacteriën.

Herstellen met supplementen

Naast gezond en gevarieerd eten is het soms belangrijk om extra bacteriën binnen te krijgen. Bijvoorbeeld als je darmflora erg uit balans is. Dat komt vaak voor na een antibiotica kuur. Zo’n kuur doodt namelijk ook alle goede bacteriën in je lichaam. Om snel je darmflora te herstellen kun je dan jouw bacteriën aanvullen met supplementen of zogenaamde probiotica. Deze zijn te koop bij de apotheek of drogist, of bijvoorbeeld online bij Bol.com

Persoonlijk advies

Wil je persoonlijke adviezen over hoe je jouw darmflora kunt herstellen of verbeteren? Dan is het eerst nodig om te weten hoe jouw microbioom er op dit moment uitziet, door een darmflora analyse te doen. Zo weet je namelijk van welke bacteriën je onvoldoende hebt – of juist teveel. En dan kun je gericht aan de slag om het te verbeteren.

Meest gestelde vragen

Wat zijn de symptomen van een verstoorde darmflora?

Winderigheid
Opgeblazen gevoel
Constipatie/obstipatie
Diarreeklachten
Lage weerstand.
De bacteriën zorgen ervoor dat er een slijmlaag op de darmwand ligt die een barrière vormt tussen bacteriën en de darmwand.

Hoe kan ik mijn darmflora testen?

Er zijn verschillende manieren om je darmflora eenvoudig te testen.
Je neemt dan zelf thuis een stoelgangstaal, dat je opstuurt met de post. Een paar weken later krijg je een uitgebreid dossier met informatie over je darmbacteriën.

Wat is een microbioom?

In en op ons lichaam zitten veel micro-organismen zoals bacteriën, virussen en gisten. Deze bij elkaar worden het microbioom genoemd. Je kan het ook kennen als microbiota of microflora. Microbioom is belangrijk voor de bescherming tegen ziekteverwekkers en de vertering van vezels.

Wat is funest voor je microbioom?

Een slechte leefstijl, waaronder slecht slapen, alcoholgebruik, veel zoete producten en producten hoog in transvetten en inactiviteit. Een gezonde levensstijl, gekenmerkt door regelmatige lichaamsbeweging, weinig stress en een gevarieerd aanbod van volwaardige voedingsmiddelen, is de beste manier om een gezonde darmflora te garanderen.

Hoe zwaar is je microbioom?

Het microbioom in je lichaam kan tot wel 2,5kg wegen. Het microbioom bestaat uit alle bacteriën, schimmels, protozoën en virussen die in je lichaam leven. Het aantal genen in alle microben in het microbioom van één persoon is wel 200 keer zo groot als het aantal genen in het menselijk genoom.

Hoe lang duurt het herstel van je darmflora?

Na het nemen van antibiotica krijgt je darmflora een flinke dreun. Het duurt wel 6 maanden voordat je darmflora is hersteld tot het oude niveau vol met gezonde en diverse bacteriën.

Hoe krijg je een gezonde darmflora?

Door veel niet bewerkt voedsel te eten met vezels zoals groente en fruit. Elke dag zo’n 500 gram groente en fruit, meer heb je niet nodig. Probeer daarnaast alcohol, zoetigheid en vet voedsel te vermijden.

Wat is het beste voedsel voor je darmflora?

Dat zijn pre- en probiotica. Prebiotica zijn volle granen, bananen, groenten, uien, knoflook, sojabonen, en artisjokken. Probiotica zijn yoghurt, kefir, salami, brie, zuurdesembrood, augurken en tempeh. Al het voedsel wat gefermenteerd is, is een probiotica.

ProductParel