Nachtblindheid online test (gratis)

Weten hoe goed jouw nachtzicht is? Doe hier een nachtblindheid online test. Zie ook de tips over het verbeteren van je nachtzicht. En check met welke nachtzichtbrillen je ’s nachts toch kunt zien en bijvoorbeeld veilig auto kunt rijden.

Nachtblindheid test online

Ben je op zoek naar een online test voor nachtblindheid? Lees hieronder verder. Het testen van nachtblindheid werkt helaas net even anders dan gewone online oogtesten. Omdat het gaat over kijken in het donker, kun je dat niet goed meten in het licht. En het scherm van je smartphone of computer geeft natuurlijk licht….

Maar om een idee te krijgen van of je misschien nachtblind bent, kun je onderstaande vragen beantwoorden. Dat is dus een mini-test!

online nachtblind test

Doe hier de nachtblind test

Of jij nachtblindheid hebt, kun je makkelijk checken door de volgende 4 vragen te beantwoorden met WAAR of NIET WAAR:

  1. Overdag kun je prima zien, maar ’s nachts moet je ineens heel veel moeite doen om te kijken.
  2. Als je van een goed verlichte ruimte het donker instapt duurt het lang voordat je aan het donker bent gewend.
  3. Je ziet in het donker met allebei je ogen net zo weinig; bijna niets.
  4. Je vindt het eng om ’s nachts auto te rijden, omdat je het gevoel hebt dat je niet genoeg ziet.

Resultaten nachtblindheid online test

Heb je één of meer vragen met WAAR beantwoord? Dan ben jij waarschijnlijk nachtblind. Hoe meer vragen je met ‘waar’ hebt beantwoord, hoe meer nachtblind je bent. Maar: er is goed nieuws! Met een nachtzichtbril kun je ook in het donker goed zien. Fijn bij het autorijden of gewoon over straat. Wel zo veilig.

Tips bij nachtblindheid

Oké, je hebt net in de online nachtblindheid test ontdekt wat je eigenlijk al wist. Dat je in het donker niet goed ziet. Maar wat kun je daaraan doen?

  1. Soms wordt nachtblindheid veroorzaakt door een tekort aan vitamine A. Met gezonde en gevarieerde voeding krijg je genoeg vitamine A binnen. Er zit veel vitamine A in dierlijke producten als vlees, vis, zuivel en eieren. Ben je vegetariër of veganist? Dan zijn er supplementen met vitamine A.
  2. Het grootste probleem bij nachtblindheid is het gebrek aan contrast en dat je snel verblind wordt. Een nachtzichtbril helpt met deze beide problemen. De gele glazen van de bril zorgen voor een scherper contrast en ze dimmen het licht. En een simpele nachtzichtbril kost maar een tientje.
  3. Nachtblindheid wordt ook weleens veroorzaakt als bijkomend probleem van bijziendheid. Dit is waarschijnlijk het geval als je overdag in de verte ook niet goed kunt zien.
  4. Werk je veel achter de computer, staar je urenlang naar je mobieltje of werk je in een ruimte met heel fel licht? Daar worden je ogen moe van. Het is belangrijk om je ogen genoeg rust te geven – in het donker.
  5. Denk je dat jouw nachtblindheid ernstig is? Dan is het verstandig om langs te gaan bij een opticien of oogarts. Soms is nachtblindheid een symptoom van een andere (serieuze) oogaaandoening.
  6. Nachtblindheid kan erfelijk zijn. Dat kan komen door verschillende aandoeningen, maar de meest voorkomende heet ‘retinis pigmentosa’. Deze vorm van nachtblindheid is niet te voorkomen. Een oogarts kan vaststellen of er bij jou sprake is van erfelijke nachtblindheid.
  7. Nachtblindheid heb je altijd aan beide ogen. Merk je dat bij jou maar één oog problemen heeft met zien in het donker? Dan is er waarschijnlijk sprake van een oogaandoening. Tijd om je huis- of oogarts te bellen!
staafjes kegeltjes nachtblindheid

Wat is nachtblindheid?

Nachtblindheid betekent dat je ’s nachts of in het donker slecht ziet, terwijl je bij (dag)licht geen problemen ervaart. Dat gebeurt als bepaalde cellen in je ogen niet goed werken. Je hebt in je netvlies twee soorten cellen die licht opvangen om je te helpen zien: staafjes en kegeltjes.

Staafjes en kegeltjes

Met de kegeltjes kun je kleuren onderscheiden. Die kegeltjes werken vooral overdag, als er veel licht is. Met de staafjes kun je alleen zien hoe licht of hoe donker iets is, maar geen licht onderscheiden. Deze staafjes werken vooral ’s nachts. Daarom zie je in het donker alles in zwart, wit en grijs. Als je nachtblind bent, dan werken de staafjes niet goed. En kun je dus veel moeilijker zien wat er om je heen gebeurt.

Meer informatie over nachtblindheid

Soms wordt nachtblindheid veroorzaakt door een ziekte, zoals staar of glaucoom. Het is dus altijd goed om je ogen te laten checken door een specialist. Meer informatie over nachtblindheid testen lees je op de website van het Oogfonds.

ProductParel