Is een voorhoofdthermometer betrouwbaar? Ze staan er niet bekend om, maar ze zijn het wel. Infrarood thermometers zijn de makkelijkste, prettigste en meest hygiënische manier om temperatuur te meten. En hartstikke betrouwbaar dus. Alhoewel… niet allemaal. In dit artikel leggen we uit welke voorhoofdthermometers wél betrouwbaar zijn en waarop je moet letten bij het kiezen van een betrouwbare voorhoofdthermometer. Ook geven we 3 voorbeelden van de best beoordeelde en meest betrouwbare thermometers voor het voorhoofd.
Inhoudsopgave
Hoe betrouwbaar zijn voorhoofdthermometers?
Traditioneel is er maar één manier om betrouwbaar temperatuur te meten: met een koortsthermometer in de bips. Huisartsen zweren hier nog steeds bij. Als je niet weet hoe betrouwbaar je infrarood thermometer is, dan is dat inderdaad de beste manier om koorts te meten. Maar als je kiest voor een goede voorhoofdthermometer, dan kun je wel degelijk nét zo betrouwbaar temperatuur meten. En een stuk prettiger, schoner en makkelijker.
De techniek om contactloos (met infrarood) via het voorhoofd temperatuur te meten wordt steeds beter en dus steeds nauwkeuriger. Wist je dat voorhoofdthermometers zelfs in ziekenhuizen gebruikt worden? Zo is het UMCG ruim 2 jaar geleden overgestapt op enkel voorhoofdthermometers. In de Verenigde Staten meet 70% van de ziekenhuizen temperatuur via het voorhoofd. Een duidelijk teken van betrouwbaarheid. Met andere woorden: een infrarood voorhoofdthermometer is net zo betrouwbaar als een traditionele koortsthermometer. Maar dan moet je wel de juiste kiezen.
Betrouwbare voorhoofdthermometers
Welke thermometers voor het voorhoofd zijn nu eigenlijk betrouwbaar? En welke niet? Hieronder geven we een aantal voorbeelden van onze favoriete thermometers om te meten via het voorhoofd. Ze zijn niet alleen betrouwbaar, maar ook handig in het gebruik en van goede kwaliteit. Zo heb je jarenlang een goed apparaat in huis om koorts te meten.
Medisana koortsthermometer
Niet duur en wel heel betrouwbaar. Dat is deze voorhoofdthermometer van Medisana. Een bekend en betrouwbaar merk op het gebied van meetapparatuur voor gezondheid. Deze infrarood thermometer meet binnen één seconde de temperatuur en geeft het resultaat aan met een duidelijk display. Er zit een geheugenfunctie op waarmee je vorige metingen kunt zien. Dat is handig als je het koortsverloop in de gaten wil houden. De thermometer is medisch gekeurd op zijn nauwkeurigheid. En kan ook gebruikt worden om vloeistoffen of de omgeving te meten.
Beoordeling: ★★★★★ (4,6)
MostEssential oor- en voorhoofdthermometer
Een uitstekende voorhoofdthermometer voor de meest betrouwbare metingen. Met de Makai infrarood thermometer kun je makkelijk en snel in één seconde meten of je koorts hebt. Het display laat in een oogopslag de uitslag zien. Als je temperatuur goed is, kleurt het groen. Heb je verhoging? Dan kleurt hij rood. De thermometer is contactloos en ligt lekker in de hand. Je kunt er trouwens ook de temperatuur van vloeistoffen en lucht mee opmeten. Fijne alleskunner dus.
Beoordeling: ★★★★★ (4,6)
De iHealth PT3 Infrarood Thermometer
De iHealth PT3 is sinds april 2020 op de markt en is een voorhoofdthermometer met de nieuwste technologie. Dankzij 3 zeer gevoelige ingebouwde sensors kun je er heel accuraat koorts mee meten. Hij meet 100 datapunten en geeft je binnen 1 seconde de meest betrouwbare meting – zonder gedoe. De PT3 is ontworpen als ’s werelds meest gebruiksvriendelijke en stijlvolle thermometer, wat eigenlijk best prettig is. Hij is wat prijziger, maar het design in combinatie met de uitstekende betrouwbaarheid maken dat de iHealth het waard is.
Beoordeling: ★★★★★ (4,7)
Skyx slimme koortsmeter
De Smart Skyx is een kleine en mooie voorhoofdthermometer, die je aan je smartphone kunt koppelen. Hiermee kun je supersnel en contactloos koorts meten. In de bijbehorende app kun je precies bijhouden welke metingen je eerder hebt gedaan. Die gegevens kun je zelf inzien of delen met je huisarts of andere zorgverleners. Deze luxe thermometer is slim, schoon en zeer betrouwbaar (maar wel een beetje prijzig).
Beoordeling: ★★★★ (4,4)
Hoe weet je of een voorhoofdthermometer betrouwbaar is?
Bovenstaande voorhoofdthermometers zijn maar een paar voorbeelden. Want er zijn nog veel meer betrouwbare voorhoofdthermometers. Daarom kun je het beste zelf op zoek gaan naar een thermometer die goed bij je past. Op Bol.com vind je meer dan 200 voorhoofdthermometers. Maar hoe kies je de meest betrouwbare uit? Dit zijn punten waar je op kunt letten:
- Goede beoordelingen. Koop nooit een thermometer met een beoordeling van minder dan 4 sterren. Of met een cijfer lager dan 8. Een slechte beoordeling betekent vaak dat de voorhoofdthermometer niet betrouwbaar is. Andere redenen voor een slechte beoordeling zijn: onhandig, te duur, slechte kwaliteit.
- Wetenschappelijk getest. Sommige fabrikanten vertellen zelf wat de betrouwbaarheid is, bijvoorbeeld op basis van wetenschappelijke testen. Het is dan officieel vastgesteld dat de voorhoofdthermometer betrouwbaar is. Deze informatie staat vaak op de productpagina van de voorhoofdthermometer. Zie bijvoorbeeld de MostEssential thermometer, die een nauwkeurigheid heeft van ± 0,2 ℃.
- Zelf testen. Heb je al een voorhoofdthermometer in huis? Dan kun je de betrouwbaarheid daarvan zelf testen. Daar heb je dan wel ook een normale thermometer voor nodig. Meet eerst met een normale thermometer de temperatuur rectaal (tussen de bips). Daarna meet je de temperatuur via het voorhoofd met de voorhoofdthermometer. Zijn de resultaten gelijk? Dan is je voorhoofdthermometer betrouwbaar. Maar zit er veel verschil tussen de gemeten temperatuur? Dan is er waarschijnlijk iets mis met de voorhoofdthermometer.
>> Zie ook: de Top 3 Beste voorhoofdthermometers.
Goed gebruik van de voorhoofdthermometer
Hoe betrouwbaar je voorhoofdthermometer is, heeft ook te maken met hoe je hem gebruikt. Het is belangrijk om de gebruiksaanwijzing te lezen. Zodat je precies weet hoe jouw infrarood thermometer werkt. Vaak is het belangrijk welke afstand je tot het voorhoofd moet houden. Dit kan variëren van 1 tot enkele centimeters. Sommige voorhoofdthermometers zijn niet contactloos. Die moet je dan tegen het voorhoofd aanhouden. Als je dat verkeerd doet, dan leidt dat tot een onbetrouwbaar resultaat. Dan kan het zijn dat je voorhoofdthermometer niet betrouwbaar lijkt, terwijl het eigenlijk aan fout gebruik ligt. Conclusie: lees de gebruiksaanwijzing! 😉
Voorhoofdthermometer: de voor- en nadelen
Nu lijkt het net alsof er geen nadelen zitten aan de voorhoofdthermometer. Dat komt misschien doordat we iets te enthousiast zijn over de voordelen. Dus hier toch nog even op een rijtje, de voor- en nadelen van voorhoofdthermometers:
Voordelen
- Snel – binnen één seconde weet je de temperatuur
- Makkelijk – met een druk op de knop kun je meten
- Hygiënisch – je hoeft het lichaam niet aan te raken
- Betrouwbaar – als je goed meet, dan is de thermometer nauwkeurig
- Slim – de voorhoofdthermometer kan eerdere metingen onthouden
- App – er zijn zelfs thermometers die je kunt koppelen met een app!
Nadelen
- Batterij – De batterij van een voorhoofdthermometer gaat iets sneller leeg dan van een normale koortsthermometer
- Wisselende kwaliteit – Je moet goed opletten welke thermometer je kiest, want ze zijn niet allemaal even betrouwbaar.
- Omgevingsinvloed – Als je voorhoofd bijvoorbeeld koud is na een winter wandeling dan kan dit de meting beïnvloeden.
Wat als je geen voorhoofdthermometer wil?
Als je het ons vraagt, dan zijn voorhoofdthermometers echt ideaal. Nooit meer dat nare gevoel van een koude thermometer tussen je billen. En toch binnen één of enkele seconden een betrouwbare meting. Maar als je geen voorhoofdthermometer wil, dan is er nog een betrouwbaar alternatief: de oorthermometer. Op het gebied van oorthermometers is er slechts 1 absolute winnaar als het gaat om betrouwbaarheid en dat is de Braun IRT 6520 ThermoScan 7. Met ruim 300 positieve reacties is het een van de meest verkochte en best beoordeelde koortsthermometers ooit.