Bloeddruk Waarden Tabel – Uitleg Verschillen per Leeftijd & Geslacht voor zowel Bovendruk als Onderdruk

Zijn jouw bloeddruk waarden normaal? Check het in de bloeddruk tabel. In dit artikel leggen we precies uit hoe bloeddrukwaarden werken en wat dit zegt over je gezondheid. We gaan in op het verschil tussen bovendruk en onderdruk en leggen iets uit over de factoren die van invloed zijn op je bloeddruk. Ook leggen we uit hoe een normale bloeddruk per leeftijd of geslacht kan verschillen. Én we hebben een handige bloeddruk tabel gemaakt waarin je snel kunt opzoeken of jouw bloeddruk waarden normaal zijn, te hoog of juist laag.

Wil je meten? Bekijk hier de beste bloeddrukmeters

Wat is bloeddruk?

Bloeddruk is de druk in je bloedvaten. Het zegt iets over de kracht waarmee bloed door je lichaam stroomt. Je hebt bloeddruk nodig om je bloed goed rond je lichaam te pompen. Zo wordt zuurstof naar je spieren en organen gebracht. Bij een hoge bloeddruk (veel kracht) stroomt je bloed sneller door je bloedvaten. Als je een lage bloeddruk hebt (weinig kracht), dan gaat dit langzamer.

Als je bloed met teveel kracht door je lichaam stroomt, dan kan dit je bloedvaten beschadigen. Dat kan na een aantal jaren weer leiden tot andere problemen, zoals een beroerte of hartinfarct. Om die reden is een te hoge bloeddruk niet gezond. Bij een te lage bloeddruk krijgen je spieren en organen soms niet genoeg zuurstof. Dat is dus ook niet goed. Daarom is het belangrijk om je bloeddruk waarde te meten. In de bloeddruk tabel kun je daarna aflezen of jouw waarden normaal zijn en gezond.

Bloeddruk waarden meten

Je kunt je bloeddrukwaarden meten met een bloeddrukmeter. Dit is een apparaat met een opblaasbare band die je om je arm of pols doet. Als de band zich vult met lucht worden de slagaders in je arm héél even dicht gedrukt. Zodra de slagader weer open gaat, vangt de bloeddrukmeter trillingen op door de kracht van je bloed. De resultaten van die meting worden uitgedrukt in twee waarden: een getal voor de bovendruk en een getal voor de onderdruk. Samen vormen ze je bloeddrukwaarde.

Om je bloeddruk waarden goed te meten, is het belangrijk om een betrouwbare bloeddrukmeter te gebruiken. Lees voor meer informatie over goede bloeddrukmeters, of kijk op Bol.com welke bloeddrukmeters worden aangeraden door de Hartstichting.

Beste Algemene Keuze

Omron X7 Smart Bloeddrukmeter

5.0

Met deze slimme bloeddrukmeter kan iedereen zelfstandig thuis goede metingen maken. Hij geeft het gemiddelde over 3 metingen, wat een beter beeld geeft van je bloeddruk. Hij detecteert of de manchet goed is aangebracht en is super comfortabel. De bloeddrukmeter heeft een geheugen van 100 metingen. Je kunt 'm ook koppelen aan een app en zo het verloop van je bloeddruk over langere tijd in de gaten houden. Ook geeft deze bloeddrukmeter precies aan of je bloeddruk goed is en kan hij een onregelmatige hartslag detecteren. Met ruim 300 beoordelingen en een gemiddelde van 4,8 sterren is het zonder twijfel de beste bloeddrukmeter voor deze prijs. Ook is deze hartslagmeter aangeraden door de Hartstichting.

Voordelen:
  • Detecteert onregelmatig aangebracht manchet
  • Heeft een dubbel LED-scherm
  • Werkt met app
  • Met AFIB detectie
  • Aanbevolen door de Hartstichting
Nadelen:
  • Niet draadloos te gebruiken
Check Prijs op Bol.com Check Prijs op Coolblue.nl

Verschil bovendruk en onderdruk

De bovendruk, ook wel systolische waarde genoemd, is het hoogste getal op de bloeddrukmeter. Deze geeft de hoogst gemeten bloeddruk in je aders weer. Dat is op het moment dat je hart nét gepompt heeft en het bloed met kracht door je slagaders stroomt. De onderdruk, ook wel diastolische waarde genoemd, geeft de laagst gemeten bloeddruk weer. Die wordt gemeten op het rustmoment tussen twee hartslagen in. De bovendruk waarde is de belangrijkste waarde in het bepalen of je bloeddruk te hoog is.

ideale bloeddruk waarde

De ideale bloeddruk waarden zijn volgens de Hartstichting 120/80. Dat betekent: een bovendruk van 120 en een onderdruk van 80.

Wat is een normale bloeddruk waarde?

Bij een goede, normale bloeddruk is de bovendruk tussen de 120 en 140 en de onderdruk maximaal 90. Dat zijn gezonde bloeddrukwaarden. Bij een bovendruk tussen 140 en 180 heb je een hoge bloeddruk. En is je bovendruk hoger dan 180? Dan heb je een ernstig verhoogde bloeddruk. Neem in dat geval vandaag nog contact op met je huisarts om te bespreken wat je kunt doen om dit te verlagen.

Bloeddrukwaarde en leeftijd

Als je ouder wordt, dan kan je bloeddruk toenemen. Vanaf je 40e neemt de kans op een hoge bloeddruk toe. Daar merk je zelf vaak niks van. Daarom is het belangrijk om zelf je bloeddruk waarden in de gaten te houden. Zo kun je op tijd actie ondernemen en voorkomen dat je aderen beschadigen.

Bloeddruk waarden en geslacht

Voor zowel mannen als vrouwen gelden dezelfde ideale bloeddrukwaarden van 120/80. Wel blijkt uit onderzoek van het RIVM dat mannen vaker dan vrouwen last hebben van een (te) hoge bloeddruk. Van de Nederlanders tussen de 40 en 60 jaar heeft 1 op de 3 mannen last van een hoge bloeddruk ten opzichte van 1 op de 4 vrouwen. In totaal zijn er in Nederland ongeveer 2,8 miljoen mensen met verhoogde bloeddrukwaarden, vaak zonder dat zij zich daar zelf bewust van zijn. Regelmatig meten is dus belangrijk!

Bloeddruk tabel

Alhoewel de gemiddelde bloeddrukwaarden kunnen verschillen per leeftijd en per geslacht, is een gezonde bloeddruk hetzelfde voor iedereen. Dus ook al is het normaal dat mannen en ouderen vaker een hoge bloeddruk hebben, het is nog steeds niet gezond. Bekijk in de bloeddruk tabel hieronder wat jouw bloeddruk waarden zeggen over hoe goed je bloeddruk is.

bovendruk
(systolisch)
onderdruk
(diastolisch)
Betekenis bloeddrukniveau
< 120< 80Lage bloeddruk
120 – 129 80 – 84 Ideale bloeddruk
130 – 139 85 – 89Normale bloeddruk
140 – 159 90 – 99 Lichte hoge bloeddruk
160 – 179 100 – 109 Matige hoge bloeddruk
> 180> 110Ernstig hoge bloeddruk
Zijn je bloeddruk waarden te hoog? Kijk dan bijvoorbeeld op de website van de Hartstichting om te lezen wat je kunt doen om deze te verlagen.

Bloeddruk waarden en categorieën uitgelegd

Je bloeddruk wordt uitgedrukt in 5 verschillende categorieën aan de hand van bovenstaande bloeddruk waarden. Wij zetten de vijf stadia hieronder uiteen. 

Normaal

Een normale bloeddruk betekent dat je goed bezig bent. Houd je dagelijkse levensstijl aan en je hoeft je over je bloeddruk voor nu geen zorgen te maken. Houdt dit echter wel in de gaten als je tegen de boven- of onderwaardes zit. Verhoogde stress veroorzaakt mogelijk dat je bloeddruk waarden stijgen. 

Een ideale bloeddruk zit dus precies in het midden, maar iemand met een bovendruk van 115 is net zo goed gezonder dan iemand met een bloeddruk van 105. Dit is voor elk lichaam uniek. 

Verhoogd

Met een verhoogde bloeddruk heb je bloeddruk waarden van 120-129 mm Hg voor de bovendruk en tussen de 60 en 80 mm Hg onderdruk. Alhoewel in de meeste gevallen een verhoogde bloeddruk van tijdelijke aard is. Bijvoorbeeld wanneer je gestrest bent de dag voor een examen of sollicitatiegesprek. Als je hier echter constant last van hebt, is het risico dat dit escaleert naar een te hoge bloeddruk groot. 

De dokter kijkt met je mee naar hoe je deze verhoogde bloeddruk kunt verlagen. Met bepaalde kleine aanpassingen in je levensstijl wordt een verhoogde bloeddruk normaal gesproken verholpen. 

Hypertensie niveau 1

Hypertensie niveau 1 betekent dat je bovendruk tussen de 130 en 139 mm Hg ligt of dat je onderdruk tussen de 80 en 90 mm Hg ligt. Één van deze twee bloeddruk waarden is dus al genoeg om een te hoge bloeddruk te hebben. 

Mensen met een verhoogd risico voor hart- en vaatziektes krijgen in dit geval medicatie die je bloeddruk verlaagt. Daarnaast wordt je geadviseerd om je levensstijl aan te passen. Bijvoorbeeld door minder werkdruk op het werk om stress te verminderen. 

Hypertensie niveau 2

Wanneer je in hypertensie niveau 2 zit, ligt je bovendruk boven de 140 mm Hg of je onderdruk boven de 90 mm Hg. In dit geval loop je verhoogde risico’s op hartaandoeningen en mogelijk een hartaanval. Je krijgt vrijwel altijd medicatie voor het verlagen van je bloeddruk voorgeschreven. Je wordt sterk geadviseerd om bepaalde veranderingen in je levensstijl te maken. Dit heeft zowel met voeding als stressgerelateerde factoren te maken. 

Hypertensief spoedgeval

Bij bloeddruk waarden van 180/120 mm Hg of hoger heb je direct medische hulp nodig. Zie je dat je bloeddrukmeter aangeeft dat je bloeddruk hoger is dan deze bloeddrukwaarden, maar voel je je prima? Wacht dan 5 minuten en probeer het nogmaals. Als deze nog steeds over de 180/120 mm Hg zijn, neem dan direct contact op met je dokter. 

Met deze bloeddruk waarden loop je risico op schade aan je organen. Je ervaart symptomen als pijn in je borst, kortademigheid, rugpijn, futloosheid, verslechterd zicht en verslechterd zicht. Wanneer je deze symptomen ervaart, bel dan direct 112.

Welke bloeddruk waarden zijn belangrijker?

Over het algemeen wordt de nadruk sterker gelegd op de bovendruk. De bovendruk is een betere indicator voor een verhoogd risico op hart- en vaatziektes voor mensen ouder dan 50. 

Naarmate je ouder wordt, gaat je bovendruk langzaam omhoog. Dit komt doordat je slagaders steeds stroever worden door de opbouw van kalk in de aders. Medici stellen dat voor elke 20 mm Hg bovendruk of 10 mm Hg onderdruk het risico op hartaanvallen en beroertes verdubbeld wordt. Dit geld echter alleen voor mensen tussen de 40 en 89 jaar. 

Lage bloeddruk waarden

Je hebt waarschijnlijk gemerkt dat wij ons vooral richten op een te hoge bloeddruk. Dit komt omdat te lage bloeddruk waarden (hypotensie) normaliter onschuldig en tijdelijk is. 

Een te lage bloeddruk wordt pas zorgelijk wanneer je hier duidelijke klachten over hebt. De symptomen van te lage bloeddruk waarden zijn:

  • Duizeligheid
  • Licht of zwaar gevoel in je hoofd
  • Vermoeidheid
  • Oorsuizingen
  • Wazig zicht
  • Je ziet zwarte vlekken
  • Flauwvallen

Oorzaken lage bloeddruk

De oorzaken van een te lage bloeddruk zijn normaal gesproken tijdelijk. Hieronder zetten wij de vaakst voorkomende oorzaken voor een te lage bloeddruk op een rijtje. 

Warm weer

Wanneer het buiten (of binnen) erg warm is, zetten je bloedvaten zich verder uit. Hierdoor komt er minder “druk” op je aders en krijg je een lage bloeddruk. Vooral ouderen hebben hier last van. 

Ineens opstaan

Je hebt vast wel eens gemerkt dat je opeens duizelig wordt wanneer je te snel opstaat. Nadat je opstaat, stroomt je bloed naar je buik en benen. Hierdoor pompt je hart tijdelijk minder bloed rond. Hierdoor daalt je bloeddruk en als reactie hierop worden je bloedvaten vernauwt om de bloeddruk weer te verhogen. Je wordt duizeligen en ziet vaak zwart voor je ogen. Daarnaast gaat je hart sneller kloppen tot je lichaam weer “hersteld” is. 

Tips voor verhoogde bloeddruk waarden

Wanneer je merkt dat je een verhoogde bloeddruk hebt, is het belangrijk om hier direct aan te werken. Dit is een progressieve aandoening, waardoor dit steeds erger wordt. 

1. Afvallen

De grootste reden (samen met leeftijd) waarom iemand een verhoogde bloeddruk heeft, komt door overgewicht. Aangezien je helaas niet terug de tijd in kan gaan, is dit dus de belangrijkste manier om je bloeddruk te verlagen. Te zwaar zijn veroorzaakt naast een verhoogde bloeddruk ook andere gezondheidsproblemen, zoals slaapapneu, wat indirect voor een nóg hogere bloeddruk zorgt. Daarnaast heb je hierdoor ook te maken met een te lage saturatie in je bloed. 

2. Meer lichaamsbeweging

Regelmatige lichaamsbeweging verlaagd je bloeddruk gemiddeld met 5 tot 8 mm Hg. Hierbij is het belangrijk dat je ook blijft sporten. Anders gaat je bloeddruk binnen de kortste keren weer omhoog. 

Probeer elke dag minstens 30 minuten actief bezig te zijn. Dat hoeft niet meteen een sprint te zijn, maar 30 minuten goed doorstappen tijdens een wandeling is al genoeg. Wanneer je hier echter serieuzer mee bezig wilt zijn, zijn HIIT oefeningen (High Intensity Interval Training) uitermate effectief. 

3. Eet een gezond en evenwichtig dieet

Dit gaat deels hand in hand met afvallen, maar ook mensen op normaal gewicht hebben mogelijk een verhoogde bloeddruk. Dat ligt in veel gevallen aan het dieet dat je eet. Door een gebalanceerd dieet te volgen met genoeg vezels, fruit en groenten, is het mogelijk om je bloeddruk tot wel 11 mm Hg te verlagen. 

Als je niet weet waar je moet beginnen, is het verstandig om dit voor te leggen aan je dokter. Deze verwijst je mogelijk door naar een diëtist. 

4. Verminder zout inname

Zout wordt bijna overal ingestopt. Hierdoor heeft het merendeel van mensen niet door hoeveel zout ze daadwerkelijk eten. Kijk daarom altijd goed naar de labels op verpakkingen. Het effect van een verminderde zout inname verschilt sterk per persoon. Dit komt omdat de hoeveelheid zout dat je lichaam nodig heeft, verschilt per persoon. 

Over het algemeen is het aangeraden om je zout inname te beperken tot 2300 milligram per dag. Minder is altijd goed. Het is zelfs beter om je zout inname nog verder te verminderen naar 1500 milligram. 

5. Verlaag stress

Iedereen zit wel eens in een stressvolle periode. Dat is in een vacuüm geen ramp, maar chronische stress op de lange termijn is een welbekende veroorzaker van hoge bloeddruk waarden. Probeer allereerst vast te stellen wat de bron is van stress in je leven. 

Voor de meeste mensen is dit werkgerelateerd. Bijvoorbeeld door een nieuwe promotie of wanneer het al langere tijd slecht gaat met het bedrijf. Dan is het wellicht tijd om te overwegen of deze situatie op het werk wenselijk is. Deze stress gaat normaal gesproken niet vanzelf weg. 

Tips bij lage bloeddruk waarden

Een lage bloeddruk is wat makkelijker te voorkomen dan een hoge bloeddruk. Lees hieronder wat je tegen lage bloeddruk waarde kunt doen. 

1. Span je spieren aan

Voel je je duizelig door een te lage bloeddruk? Dan bestaat de kans altijd dat je flauwvalt. Probeer door je spieren in je benen, billen en buik aan te spannen om zo op korte termijn je bloeddruk te verhogen. Ook stevige vuisten maken is een goede manier om je bloeddruk te verhogen. 

Als je denkt dat je gaat flauwvallen, ga dan direct zitten en leg je hoofd tussen je knieën. Zo stroomt het bloed sneller naar je hersenen. 

2. Sta niet te snel op

Probeer altijd te voorkomen dat je te snel opstaat. In de praktijk gebeurt dit voornamelijk wanneer je nodig naar het toilet moet in de ochtend. In dit geval staan mensen haastig op, waardoor je plots erg duizelig wordt. Neem daarom altijd rustig de tijd om op te staan en ga eerst overeind zitten.

3. Genoeg drinken

Vochtverlies zorgt ervoor dat je bloeddruk geleidelijk daalt. Compenseer dit door regelmatig te drinken. Zorg bijvoorbeeld dat je altijd genoeg water bij de hand hebt wanneer je gaat sporten of wanneer het warm weer is. 

Ook wanneer je diarree hebt of moet overgeven raak je grote hoeveelheden vocht in één keer kwijt. Om dehydratatie te voorkomen moet je daarom een stuk meer drinken dan je gewend bent. 

Veelgestelde vragen

Wat is de grootste reden van verhoogde bloeddruk waarden?

De grootste reden van een verhoogde bloeddruk is een ongezonde levensstijl. Naarmate je ouder wordt, krijg je een verhoogde bloeddruk. Je zult je levensstijl in de geval moeten aanpassen om voor deze verhoging te compenseren. Dan is je normale doen en laten niet genoeg. Denk hierbij aan extra lichaamsbeweging, minder zout in je dieet en het verminderen van stress. 

Hoe verlaag ik mijn bloeddruk waarden zelf?

Dit doe je over het algemeen door het verbeteren van je dieet en regelmatig te bewegen. Hier is geen directe oplossing voor met uitzondering van medicatie. Let erop dat je deze goede gewoontes moet aanhouden om je bloeddruk op een gezond niveau te houden.

Wat is een goede bloeddruk per leeftijd?

De bloeddruk waarden per leeftijd hebben doorgaans dezelfde stadia. Je ziet in de praktijk dat mensen die ouder worden een steeds hogere bloeddruk krijgen. Mannen voor de 50 hebben gemiddeld een hogere bloeddruk dan vrouwen voor de 50, maar na de menopauze wordt de bloeddruk van vrouwen verhoogd.

ProductParel