Te Lage Saturatie – Symptomen, Oorzaken & Oplossingen

Een te lage saturatie in je bloed betekent dat je te weinig zuurstof binnenkrijgt. Dit heeft flinke gevolgen wanneer de saturatie te laag is op de lange termijn. Een lage saturatie heeft invloed op het correct functioneren van je lichaam. Wij kijken in dit artikel wat de symptomen, oplossingen en oorzaken van lage saturatie zijn. Daarnaast kijken wij naar wat een te lage saturatie op de langere termijn met je lichaam doet. 

Betekenis van desaturatie of te lage saturatie

Tijdens het inademen, neem je zuurstof op in je lichaam. Deze worden via je longen vervoert naar je bloedstroom. Vervolgens wordt de zuurstof via de bloedsomloop naar alle cellen in het lichaam vervoert. 

Cellen in je lichaam hebben zuurstof nodig om energie op te wekken. Vervolgens wordt deze energie gebruikt om je lichaam te laten functioneren. Dit gaat dus niet alleen op voor fysiek bewegen, maar ook breinactiviteit vergt energie en daarbij ook zuurstof. 

Tijdens de aanmaak van zuurstof in je cellen komt CO2 vrij. Deze stof wordt vervolgens terug vervoerd naar je longen en dit adem je uit. Uiteraard is het gehele proces een slag ingewikkelder, maar dit is in het kort waarom je lichaam zuurstof nodig heeft. 

Wanneer je lichaam een te lage saturatie in het bloed heeft, betekent dit dus dat cellen minder energie aanmaken. Zo worden standaard lichaamsfuncties opeens een stuk vermoeiender. Wanneer de saturatie te laag is, noemen we dit hypoxie of hypoxemie. 

Hypoxemie is de eerste fase van een te lage saturatie en dit betekent dat je een lage saturatie hebt in je arteriële bloedstroom. Met hypoxie heb je een te lage saturatie in het lichaamsweefsel en organen. Dit is het resultaat van een te lang zuurstofgebrek en een stuk gevaarlijker dan hypoxemie. 

Manieren om te lage saturatie te meten

Wanneer je je futloos voelt, heeft dit verschillende oorzaken. ‘Één daarvan is een te lage saturatie in je bloed. Zelf de daadwerkelijke oorzaak ontcijferen is makkelijker gezegd dan gedaan. Je komt erachter of het een te lage saturatie in je bloed is door middel van twee methoden. 

Bloedgasonderzoek

Via een bloedgasonderzoek onderzoekt de dokter of je bloed een te lage saturatie heeft. Dit wordt gedaan door een bloed te prikken uit de slagader. Over het algemeen is dit de meest nauwkeurige test. Je weet vrijwel zeker wat of je genoeg zuurstof in je bloed hebt aan de hand van deze test. 

Het nadeel is dat bij sommige mensen de aders moeilijk te vinden zijn. Hierdoor wordt het zoeken naar de slagader een stuk moeilijker (en pijnlijker). Dan is de tweede manier een optie die fijner is. 

Saturatiemeter

Met een saturatiemeter weet je op een simpele manier of je een te lage saturatie hebt. Een ander woord voor saturatiemeter is een pulsoximeter. Met een saturatiemeter wordt dus, zoals de naam al zegt, de saturatie in je bloed gemeten. Dit wordt echter zonder een bloedonderzoek gedaan. 

Wil je je saturatie meten? Door de saturatiemeter enkele seconden op je wijsvinger te drukken, wordt je saturatie gemeten. Het nadeel van een saturatiemeter zit vooral in de verschillende factoren die het resultaat beïnvloeden. Denk hierbij aan bewegingen, koude handen, kunstnagels of een instabiel hartritme. 

saturatie meten
saturatie meten

Te lage saturatie – Oorzaken

Oorzaken van lage saturatie lopen ver uiteen. Dit omdat veel aandoeningen je longen of ademhaling aantasten. Dit zijn dan ook de meest voorkomende oorzaken van lage saturatie in je bloed. Factoren als medicatie die je ademhaling vertragen spelen ook een grote rol. 

Wij zetten de meest voorkomende lage saturatie oorzaken hieronder op een rij. 

Bloedarmoede

Bloedarmoede is een veelvoorkomende oorzaak van lage saturatie in je bloed. Logisch ook, want met bloedarmoede heb je te weinig rode bloedcellen. Het eiwit hemoglobine bevindt zich in rode bloedcellen en dit eiwit bindt zuurstof en vervoert dit naar je organen. Bloedarmoede wijst vaak op een tekort aan ijzer en vitamines B11 en B12

In standaard gevallen ervaar je hierdoor vermoeidheid. Maar ook krijg je door bloedarmoede en te lage saturatie hoofdpijn. Bloedarmoede wijst echter ook op bepaalde ziektes, zoals reuma of kanker. Ga dus op tijd na de dokter en doe een bloedonderzoek wanneer je vermoed bloedarmoede te hebben. 

Hoogteziekte

Ben je fan van (hoge) bergen beklimmen? Dan moet je rekening houden met een zuurstoftekort. In dit geval krijg je dus te weinig zuurstof binnen en heb je daardoor een lage saturatie in je bloed. Naast kortademigheid wordt je hierdoor ook sneller vermoeid. Dit wordt hoogteziekte genoemd. 

Gelukkig is dit een tijdelijk probleem en, wanneer je voorbereid bent, is dit niet direct gevaarlijk. Nadat je weer op een normale hoogte bent, herstelt je lichaam snel. 

Slaapapneu

Mensen worden zwaarder, waardoor aandoeningen die gewichtsgerelateerd zijn toenemen. Slaapapneu is daar één van. Je krijgt uiteraard niet alleen slaapapneu als je overgewicht hebt, maar dit is wel een veelvoorkomende oorzaak van slaapapneu. 

Met slaapapneu stop je meerdere keren per nacht voor een korte tijd met ademhalen. Dit leidt tot niet alleen een verstoorde slaap, maar ook een tekort aan zuurstof in je bloed. Word je dus constant vermoeid wakker, terwijl je op tijd naar bed gaat en genoeg slaapt? Dan duidt dit mogelijk op slaapapneu. 

Symptomen lage saturatie

Een te lage saturatie in je bloed signaleren is niet makkelijk. De symptomen van lage saturatie komen ook voor bij een tal van andere ziektes. Hieronder lees je wat de meest voorkomende symptomen van lage saturatie zijn. 

  • Onnatuurlijke huidskleur (blauw of dieprood)
  • Desoriëntatie
  • Moeite met ademhalen
  • Droge hoest
  • Langzame of versnelde hartslag
  • Zweten zonder inspanning
  • Snel buiten adem

Deze symptomen verschillen in intensiteit. Als je het gevoel hebt dat deze symptomen van lage saturatie alarmerend zijn, neem dan direct contact op met je dokter. Te lage saturatie in je bloed kan levensbedreigend zijn in extreme gevallen. 

Lage saturatie voorkomen met een supplement

Beste Supplement voor Betere Saturatie

Curcuma C3 Premium - Natuurlijk Presteren

Curcumine helpt om zowel de doorbloeding te verbeteren als de saturatie in het bloed te verbeteren. Het verhoogt namelijk de aanmaak van stikstofoxiden in het bloed, wat zorgt voor vaatverwijding.  


Natuurlijk Presteren bevat het allerbeste curucmine extract ter wereld (Curcumin C3 Complex® van Sabinsa) en wordt daarnaast verbetert opgenomen dankzij het beste zwarte peper extract ter wereld (bioperine®) en het beste fenegriek extract ter wereld (FenuFibers®). Wij raden het van harte aan.

Voordelen:
  • Sterke, gezonde antioxidant
  • Goed voor het hart- en bloedvaten, lever en brein
  • Goede prijs-kwaliteit verhouding
Check Prijs

Risicogroepen te lage saturatie in bloed

Bepaalde groepen hebben een grotere kans op te lage saturatie in bloed. In dat geval is het goed om, in het geval dat je symptomen van lage saturatie ervaart, je te laten testen. 

Mensen met de aandoeningen of situaties hieronder hebben een verhoogd risico op te lage saturatie in het bloed. 

  • Mensen met een belemmerde ademhaling
  • Recente blessure aan hoofd of nek
  • Mensen met corona of die net herstelt zijn van corona
  • Longontsteking
  • Regelmatig overgeven en misselijkheid
  • Mensen die recent een overdosis drugs hebben genomen
  • Teveel rook geïnhaleerd door bijvoorbeeld een brand

Bepaalde ziektes worden direct gecorreleerd met een te lage saturatie in je bloed. Hieronder zijn voorbeelden van ziektes waarbij je bloed hierop regelmatig wordt getest. 

Houdt bij deze ziektes zelf goed in de gaten of je bepaalde symptomen van een te lage saturatie herkent. In deze gevallen kan lage saturatie flink escaleren. 

Maatregelen tegen te lage saturatie

Om de kans op een te lage saturatie in je lichaam te voorkomen, zijn er een aantal maatregelen die je zelf kunt nemen. Op deze manier verklein je de kans op te weinig zuurstof in je bloed. Deze voorkomen de aandoening niet volledig, maar hiermee verklein je de kans aanzienlijk. Daarnaast zijn dit maatregelen die je algehele gezondheid verbeteren. 

  • Ga regelmatig naar buiten:  Hierdoor krijgen je longen regelmatig genoeg zuurstofrijke frisse lucht binnen. Zorg daarnaast dat je het huis goed doorlucht door de ramen regelmatig open te doen. Hierdoor heb je zowel binnen als buiten genoeg toegang to zuurstofrijke lucht. 
  • Stoppen met roken: Het is geen geheim dat roken nadelig is voor je gezondheid. Één van de gezondheidsproblemen die je met roken oploopt, is een verslechterde bloedsomloop. Hierdoor wordt de zuurstof niet goed door het hele lichaam vervoert. Daarbovenop heeft roken een flinke impact op de longen. Beide bronnen van een lage saturatie worden dus bij roken aangetast.
  • Ademhalingsoefeningen: Ademhalingsoefeningen helpen je niet alleen beter in slaap te komen, ook voor een goede saturatie werkt dit goed. Door goed in en uit de ademen, zorg je dat je aan de ene kant een extra boost aan zuurstof binnenkrijgt, maar ook adem je meer CO2 uit. 

Veelgestelde vragen

Wanneer heb ik een te lage saturatie in mijn bloed?

Je hebt duidelijke grenzen van een te lage saturatie in je bloed. Wanneer je zuurstofgehalte tussen de 95% en 100% ligt, hoef je je nergens zorgen om te maken. Tussen 91% en 95% spreek je van een te lage saturatie. 

Wanneer je saturatie onder de 90% zit, betekent dit dat je lichamelijk duidelijk merkt dat je te weinig zuurstof hebt. Onder de 85% betekent dat je brein risico heeft om permanente schade op te lopen.

Wanneer zuurstof toedienen bij een te lage saturatie?

Als je structureel zuurstoftekort in je bloed hebt, wordt er in bepaalde gevallen medische zuurstof toegediend ter ondersteuning. Dit is een beslissing die je dokter maakt. Dit is een laatste noodoplossing om lichamelijke schade te voorkomen. Daarbij gaat het om kotertermijn zuurstoftherapie. 

Wanneer je voor langere tijd zuurstof wordt toegediend, betekent dit dat je een blijvende aandoening hebt. Meestal zijn dit longgerelateerde ziektes, zoals COPD of astma.

Waarom daalt saturatie?

Te lage saturatie is niet altijd een medisch noodgeval. Een iets te lage saturatie bij inspanning is niet meer dan normaal. Daarom begin je tijdens het rennen ook sneller te ademen of te hijgen. Bij lage saturatie in rust heeft dit andere oorzaken. 

Het is mogelijk dat je een aandoening hebt die invloed heeft op je ademhaling of longen. Daarnaast veroorzaakt ook een verkeerde ademhaling voor desaturatie. Maar dit is dan echter tijdelijk. 

Bronnen

1 Hypoxemie

2 Blood Oxygen Level

3 Symptoms Hypoxemie

4 Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD): chronische longziekte

5 Cystic fibrosis

6 Ademhalingsoefeningen

7 Ik heb bloedarmoede

ProductParel