Schildklier test: snel / traag werkende schildklier?

De werking van je schildklier kan worden gemeten met een schildklier test. Denk jij een te snel of juist traag werkende schildklier te hebben? Dan is het zinvol om je schildklierwaarden te meten. In dit artikel leggen we uit hoe dat werkt. We vertellen over de symptomen van een snelle schildklier en een trage schildklier. Ook gaan we in op wanneer een schildklier klachten test zinvol is en hoe je zelf thuis die test kunt doen. Daarmee kun je onder andere de waarde van het hormoon TSH bepalen. Maar ook de schildklierhormonen T3 en T4. Wat dat allemaal is, leggen we hieronder uit.

Waarom een schildklier test doen?

De schildklier is een klein orgaan in je hals, dat een grote rol speelt bij je stofwisseling. Dankzij het hormoon dat je schildklier maakt, kun je voeding omzetten in energie. Dat is dus belangrijk om te leven en voor je gezondheid. Als je een te langzame schildklier hebt, dan zorgt dat voor een trage stofwisseling. Dat maakt je moe, koud, bleek en sloom. Ook wordt je makkelijk zwaarder en afvallen is moeilijk. Klachten bij een te snelle schildklier zijn juist dat je veel zweet, stress voelt, onrustig bent of hartkloppingen hebt. Als je deze symptomen herkent, dan is het zinvol om een schildklier test te doen.

Wat meet een schildklier test?

Er zijn drie schildklierwaarden die zinvol zijn om te meten. Zo kan de snelle of trage werking van de schildklier worden bepaald. Het gaat om 3 verschillende hormonen. Één daarvan wordt aangemaakt in de hersenen (TSH) en de andere twee in de schildklier zelf (T3 en T4).

Hormoon TSH waarde

Hoe goed je schildklier werkt, wordt meestal bepaald door de TSH waarde te meten. TSH is een hormoon dat je hersenen maken. Het hormoon TSH zorgt ervoor dat je schildklier goed werkt. Het stuurt de klier aan en ‘vertelt’ hoe hard deze moet werken. Als je een trage schildklier hebt, dan maken je hersenen extra TSH aan. Maar als je schildklier zelf al snel genoeg werkt, of te snel, dan is er weinig TSH nodig. Eigenlijk is TSH dus een ‘schop onder de kont’ hormoon: het is nodig om je schildklier aan het werk te zetten. Hoe hoger de TSH waarde in je bloed, hoe langzamer je schildklier.

Beste Algemene TSH Test

LabResults TSH schildklier test

5.0

Er is een snelle en goedkope schildkliertest van Mijnlabtest.nl. Zo krijg je een goed beeld van of je een (te) langzame of (te) snelle schildklier hebt. Als de TSH waarde laag is, dan duidt dat op een overactieve schildklier. Heb je een hoge TSH waarde? Dan heb je waarschijnlijk een trage schildklier. Na een week krijg je een duidelijk rapport met de uitslag en bijbehorend advies

Voordelen:
  • De test is gewoon thuis af te nemen
  • Goedkoop
  • Ontvang een uitgebreid rapport
  • ISO 15189 gecertificeerd Europees laboratorium
  • Resultaten worden gemakkelijk en duidelijk door gecommuniceerd
Nadelen:
  • Meet enkel je TSH waarde (uitbreidingen wel mogelijk)
Check Prijs op Mijn Labtest

Schildklierhormonen T3 en T4

De hormonen T3 en T4 zijn de zogenaamde ‘schildklierhormonen’. Ze worden in de schildklier zelf aangemaakt en regelen je stofwisseling. Het verschil tussen de twee is dat T4 de niet actieve vorm is, het is een soort voorraad. Wanneer dat nodig is, wordt T4 door je lichaam omgezet in T3. En T3 is het actieve hormoon, dat direct je stofwisseling regelt. Bijvoorbeeld het aanmaken van cellen of het regelen van je lichaamstemperatuur. Als je T3 waarde te hoog is, dan werkt je schildklier te snel. Dan maakt je lichaam veel energie aan en gaat alles in je lichaam sneller. Heb je te weinig T3? Dan heb je een trage schildklier en gaat alles juist te langzaam. Door naast TSH ook de waarde van schildklierhormonen T3 en T4 in je bloed te meten, kan de werking van je schildklier heel nauwkeurig worden bepaald.

Beste TSH, T3 en T4 Test

T3 en T4 Schildklier bloedtest

5.0

Wil je heel precies weten hoe goed je schildklier werkt? Dan is er een bloedtest bij Mijnlabtest.nl waarmee je zowel TSH, T3 én T4 kan meten. Door al deze schildklierwaarden te meten kan duidelijker in beeld worden gebracht of je een snelle of juist trage schildklier hebt. En zo kan dus ook specifieker worden gekeken naar een oplossing.

Voordelen:
  • Gemakkelijk thuis af te nemen
  • Te combineren met een consult
  • Uitgebreide en overzichtelijke resultaten
  • ISO 15189 gecertificeerd laboratorium
  • Snelle verzending
Nadelen:
  • Duurder dan enkel een TSH test
Check Prijs op Mijn Labtest

Hoe werkt een schildklier test?

Alle schildkliertesten die we hier noemen zijn bloedtesten die je thuis af kunt nemen. Dat is snel, makkelijk en veilig. Het werkt als volgt:

  1. Je kiest en bestelt de schildklier test die je wilt doen.
  2. Dan krijg je de testkit thuis bezorgd, door de brievenbus. Er zit een instructie bij.
  3. Met de vingerprik neem je wat druppels bloed af bij jezelf. Dit doet geen pijn.
  4. De bloeddruppels vang je op in een buisje. Dat stuur je terug naar het laboratorium.
  5. Na 6 werkdagen krijg je jouw resultaten, met professioneel en persoonlijk advies.

Symptomen van een te snel werkende schildklier

Er zijn verschillende klachten die kunnen duiden op een overactieve schildklier. Als je onderstaande symptomen herkent, dan kan het dus zinvol zijn om een snel werkende schildklier test te doen. Alleen zo kun je zeker weten wat de oorzaak is van je klachten.

Als je een te snelle schildklier hebt, dan kun je…

  • Hartkloppingen hebben
  • Last hebben van beven
  • Veel zweten
  • Je onrustig voelen of snel geïrriteerd zijn
  • Erg moe zijn
  • Last hebben van diarree
  • Ongewild afvallen, terwijl je wel goed eet
  • Een warme en vochtige huid hebben
  • Ogen hebben die groter lijken dan normaal, pijnlijk zijn of niet scherp kunnen zien
  • Een opgezette schildklier hebben
  • Vrouwen kunnen onregelmatig ongesteld worden

Trage schildklier symptomen test

Verschillende symptomen kunnen wijzen op een langzame schildklier. Doe hieronder de trage schildklier symptomen test. Herken je deze klachten? Zijn er 3 of meer op jou van toepassing? Dan heb je misschien een trage schildklier. Of dat echt zo is kun je zelf meten door een traag werkende schildklier test te doen (zie blauwe blokjes eerder op deze pagina). Daarmee meet je de waarden van TSH, T3 en T4 in je bloed.

Als je een te trage schildklier hebt, dan kun je…

  • Het snel koud hebben
  • Ongewild zwaarder worden
  • Je sloom of moe voelen
  • Voelen dat je hart langzamer klopt
  • Last hebben van verstopping
  • Last hebben van haaruitval
  • Een droge, koude en bleke huid hebben
  • Gezwollen oogleden of gezicht hebben
  • Een vergrootte schildklier hebben
  • Verandering merken in je stem
  • Vrouwen kunnen onregelmatig ongesteld zijn

Let op: vermoeidheid en bleekheid kunnen ook symptomen zijn van een tekort aan B12 of een ijzertekort. Er is ook een verband aangetoond tussen een traag werkende schildklier en Vitamine D tekort. Het is alleen nog onduidelijk waarom mensen met een schildklierziekte vaker een tekort aan vitamine D hebben.

Oorzaken van schildklierklachten

Er zijn verschillende manieren waarop schildklierproblemen kunnen ontstaan. Het is normaal dat de snelheid van de schildklierwerking per persoon wat verschilt. Maar soms kan er sprake zijn van een echte ziekte. De meest voorkomende oorzaak van een te snelle of te trage schildklier is een auto-immuunziekte. Daarnaast kan er bijvoorbeeld sprake zijn van een ontsteking, struma of bijwerkingen van medicijngebruik. Ook is er een verband tussen langdurige stress en schildklierklachten.

Auto-immuunziekte

Bij een auto-immuunziekte is je afweer in de war. Normaal gesproken zorgt je afweer ervoor dat ziekteverwerkers zoals virussen en bacteriën worden gedood. Maar soms valt je afweer je eigen lichaam aan. Dat heet een auto-immuunziekte. Bij mensen met een schildklierziekte wordt de schildklier aangevallen door hun afweer. Als het gaat om een te trage schildklier, dan heet dit de ziekte van Hashimoto. In het geval van een te snelle schildklier is het de ziekte van Graves.

Denk je dat jij misschien een schildklierziekte hebt? Maak dan een afspraak met je huisarts. Deze zal je dan doorverwijzen om verder onderzoek te doen. Alleen een arts kan vaststellen of je een auto-immuunziekte hebt.

Schildklierproblemen door stress

Als je stress hebt, dan maakt je lichaam meer cortisol aan. Dat is een stresshormoon. Samen met andere stresshormonen zorgt cortisol ervoor dat je lichaam continu in een soort survivalmodus staat. Er is dan minder aandacht voor de andere dingen in je lichaam, waaronder de werking van je schildklier. Stress zorgt ervoor dat er minder TSH wordt aangemaakt. En dat er minder T4 wordt omgezet naar T3. Deze twee dingen zorgen voor een (te) trage schildklier. En dat kun je dus merken aan vermoeidheid, aankomen en de andere symptomen van een trage schildklier.

Andere oorzaken

Meer informatie over de oorzaken van schildklierproblemen kun je lezen op de huisartsenwebsite Thuisarts.nl. Daar vind je betrouwbare informatie geschreven door huisartsen.

Meer bloedwaarden meten

Wil je weten welke vitaminen en mineralen nog meer te meten zijn in bloed? Bekijk hier ons overzicht bloedwaarden meten.

Meest gestelde vragen

Hoe meet ik met een schildklier test mijn TSH waarde?

Een schildklier test meet de TSH (en evt. T3 & T4) waarde door middel van bloed. Bij de test krijg je een pen waarmee in je vinger prikt. Dit doet geen pijn.

Hoelang duurt het voor ik mijn schildklier test uitslagen heb?

Maximaal 6 werkdagen.

Wat is de schildklier?

De schildklier is een kleine klier in de hals in de vorm van een vlinder, vlak voor de luchtpijp (trachea). Een van zijn belangrijkste functies is de productie van hormonen. Deze schildklierhormonen helpen de groei, het celherstel en de stofwisseling te regelen. Deze hormonen worden triiodothyronine (T3) en thyroxine (T4) genoemd.

Waar zit de schildklier?

Vlak voor de luchtpijp.

Welk dieet past bij een trage schildklier?

Voedingsmiddelen alleen kunnen hypothyreoïdie niet genezen. Een combinatie van de juiste voedingsstoffen en medicatie kan echter helpen de schildklierfunctie te herstellen en uw symptomen te minimaliseren.

Wat helpt:
Eieren: hele eieren zijn het best door de selenium en jodium in de dooier in combinatie met de eiwitten in het eiwit.
Vlees: alle soorten vlees.
Vis: zowel vis als zeevruchten.
Groenten: alle groenten.
Fruit: alle andere fruitsoorten, met inbegrip van bessen, bananen, sinaasappels, tomaten, enz.
Glutenvrije granen en zaden: rijst, boekweit, quinoa, chiazaad en lijnzaad.
Zuivel: alle zuivelproducten, inclusief melk, kaas, yoghurt, enz.
Dranken: water en niet-cafeïnehoudende dranken.

Wat doet de schildklier precies?

De belangrijkste functie is de productie van hormonen. Deze schildklierhormonen helpen de groei, het celherstel en de stofwisseling te regelen.

ProductParel