Saturatie meten: zuurstof in je bloed

Je saturatie meten is zinvol als je een longaandoening hebt, of moeite met ademhalen. Of als je wilt weten hoe gezond je longen zijn. Dan is het fijn om te weten hoeveel zuurstof in je bloed zit: je saturatie. En hoe je die zelf kunt meten. Op deze website vertellen we je alles over wat saturatie precies is, hoe je zuurstof in bloed kunt meten en wat de meetresultaten betekenen.

>> Ben je op zoek naar een saturatiemeter? Lees over de beste saturatiemeters.

Wat is zuurstof in bloed (saturatie)?

Saturatie is een belangrijke waarde, die iets zegt over de hoeveelheid zuurstof in je bloed. De zuurstofsaturatie wordt uitgedrukt in een percentage. De meeste gezonde mensen hebben een saturatie tussen de 95-99%. Maar mensen met een longaandoening, zoals COPD, kunnen een waarde hebben van minder dan 94%. Zij hebben standaard minder zuurstof in hun bloed. We spreken dan van een lage saturatie. Dat kan gepaard gaan met benauwdheid of problemen bij het ademhalen.

Saturatie meten

Saturatie meten doe je met een saturatiemeter. De meeste saturatiemeters zien eruit als een knijper, die je op je vinger doet. Je zet hem aan met een druk op de knop en binnen enkele seconden weet je wat jouw saturatie is. Een saturatiemeter is net zo klein en handig als een thermometer en mag – zeker in deze tijden – eigenlijk niet in je medicijnkast ontbreken. Daarom hebben we na een flinke zoektocht en het testen van verschillende modellen 3 van de beste saturatiemeters voor je op een rij gezet: een heel goedkope, een standaard en een luxe saturatiemeter.

Video: Hoe je saturatie meet met een saturatiemeter

In deze video legt Alexa je uitgebreid uit hoe een saturatiemeter precies werkt. En wat de hoeveelheid zuurstof in je bloed zegt over je gezondheid.

Saturatie meten: hier moet je op letten

Het meten van de hoeveelheid zuurstof in je bloed kun je heel nauwkeurig doen met een saturatiemeter. Maar er zijn wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden:

  1. Zorg dat je handen niet te koud zijn. Warm ze bij voorkeur op tot kamertemperatuur voordat je begint met meten.
  2. Maak je nagels van tevoren goed schoon. Nagellak, kunstnagels of kalknagels kunnen de meting verstoren.
  3. Houd je hand stil tijdens het meten. Ga bijvoorbeeld rustig zitten en leg je hand op tafel. Beweging en inspanning kunnen het meten beïnvloeden.
  4. Medische problemen zoals bloedarmoede of een onregelmatig hartritme kunnen de saturatie meting verstoren. Hier kun je zelf niet zoveel aan doen. Neem bij twijfel contact op met je (huis)arts.

Lage saturatie symptomen

Hoe kun je merken dat je een lage saturatie hebt? Je kunt een tekort aan zuurstof in je bloed herkennen aan de volgende symptomen:

  • Je bent kortademig bij een lichte inspanning, of zelfs als je rustig zit of ligt.
  • Je voelt je suf, vergeetachtig of verward
  • Je voelt je zwak, alsof je minder kracht hebt.
  • Je hebt een bleke of blauwige huid. Dit is vooral te zien aan vingers en tenen, nagels en lippen.
  • Je hebt een hoge ademhalingsfrequentie en hartslag
  • Je voelt je onrustig, angstig of gejaagd
lage saturatie symptomen

Weinig zuurstof in bloed: je saturatie verbeteren

Als je een lage saturatie hebt, dan heb je (te) weinig zuurstof in je bloed. Dit kun je merken aan o.a. vermoeidheid, verwardheid of benauwdheid (bron: Sanquin). Misschien ben je kortademig of voel je je suf. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om je saturatie te verbeteren:

  • Beweeg voldoende.
  • Ga regelmatig naar buiten voor frisse lucht.
  • Zorg voor ontspanning. Stress kan een negatieve invloed hebben op je saturatie.
  • Rook je? Stoppen of minderen kan je saturatie verbeteren.
  • Eet ijzerrijke producten om bloedarmoede te voorkomen. Donkergroene groenten zoals andijvie en spinazie bevatten veel ijzer. Ook noten, peulvruchten en volkoren producten zijn ijzerrijke voedingsmiddelen.
  • Mensen met COPD hebben vaak een lage saturatie. Bovenstaande tips helpen niet altijd voldoende. Dan heb je misschien extra zuurstof nodig. Meer informatie daarover lees je op de website van het Longfonds.

Meer weten? Bekijk de best geteste saturatiemeters of lees de meest gestelde vragen over saturatie.

ProductParel